Hemelverschijnselen

 • 16 mei: Volle Maan: maanverduistering in vroege ochtend

  16 mei: Volle Maan: maanverduistering in vroege ochtend

  Volle Maan (06.14 uur). In de tweede helft van de nacht, dus in de zeer vroege ochtend van 16 mei, is vanuit Nederland het begin van een totale maansverduistering zichtbaar, laag aan de zuidwestelijke hemel. De totale fase, waarin de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt, begint om 05.29 uur, als het al volop schemert, en vlak voordat de maan onder de horizon verdwijnt. ’s Avonds laat, rond middernacht, is in het zuidzuidoosten een nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, linksonder de maan.
 • 19 mei: Arcturus hoog in zuiden

  19 mei: Arcturus hoog in zuiden

  De heldere, oranjekleurige ster die rond middernacht hoog aan de zuidelijke hemel prijkt, is Arcturus, de hoofdster van het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder). Je vindt Arcturus altijd eenvoudig door de kromme staart van de Grote Beer in gedachten door te trekken.
 • 22 mei: Saturnus linksboven halve maan

  22 mei: Saturnus linksboven halve maan

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 04.15 uur, staat de half verlichte maan laag boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand linksboven de maan zie je de planeet Saturnus. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (20.43 uur).
 • 25 mei: Jupiter boven maan

  25 mei: Jupiter boven maan

  Om 04.30 uur, ongeveer een uur voor zonsopkomst, is de afnemende maan laag boven de oostelijke horizon zichtbaar. Op vrij kleine afstand pal boven de maan zie je de reuzenplaneet Jupiter. Direct rechts van Jupiter staat Mars, maar die is een stuk zwakker, en zal vanwege de ochtendschemering vermoedelijk alleen met een verrekijker te zien zijn.
 • 27 mei: Venus boven maansikkel

  27 mei: Venus boven maansikkel

  Tijdens de ochtendschemering vindt laag aan de oostelijke hemel een prachtige, nauwe samenstand plaats van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Venus is zichtbaar als een heldere ‘ster’, op kleine afstand pal boven de maan. Bekijk het verschijnsel rond 05.00 uur, ongeveer een half uur voor zonsopkomst, en zorg voor een vrij uitzicht op de oostelijke horizon.
 • 29 mei: Jupiter linksboven Mars

  29 mei: Jupiter linksboven Mars

  De planeten Mars en Jupiter staan vandaag heel dicht bij elkaar aan de hemel. Jupiter is de helderste van de twee en bevindt zich linksboven Mars. Bekijk de nauwe samenstand vanaf 04.00 uur, rond de tijd dat het begint te schemeren, laag boven de oostelijke horizon.
 • 30 mei: Nieuwe Maan

  30 mei: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (13.30 uur).
 • 1 mei: Venus tussen stierenhorens

  1 mei: Venus tussen stierenhorens

  Venus staat vanavond tussen de horens van het Dierenriemsterrenbeeld Stier: de sterren Elnath (rechtsboven de planeet) en Zèta Tauri (linksonder). Kijk rond 23.00 uur in het westnoordwesten.
 • 3 mei: Spica (Maagd) onder maan

  3 mei: Spica (Maagd) onder maan

  Samenstand van de bijna volverlichte maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, vrijwel recht onder de maan. Rond 23.00 uur zie je het duo vrij hoog boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 5 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (maan stoort)

  5 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (maan stoort)

  Volle Maan (19.34 uur). De maan staan vannacht in het Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal. Vanuit Afrika, Azië en Australië is een onopvallende bijschaduwverduistering zichtbaar, maar daar is vanuit Noordwest-Europa niets van te zien. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Èta Aquariden, maar vanwege het vele maanlicht zullen er waarschijnlijk niet veel ‘vallende sterren’ zichtbaar zijn. Kijk op hemel.waarnemen.com voor meer info.