Hemelverschijnselen

  • 5 mei: Meteorenzwerm Éta-Aquariden

    5 mei: Meteorenzwerm Éta-Aquariden

    Vanmorgen vroeg staat de reuzenplaneet Jupiter op vrij kleine afstand boven de maan. De samenstand moet tijdens de ochtendschemering worden bekeken, tussen 05.00 en 05.30 uur. Jupiter is al een halfuur eerder zichtbaar, maar dan is de maan nog niet op. Vandaag is ook het maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De ‘vallende sterren’ van deze zwerm worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley, die hoog in de dampkring van de aarde verbranden.
  • 8 mei: Spica (Maagd) in zuiden, Raaf er rechtsonder (avond)

    8 mei: Spica (Maagd) in zuiden, Raaf er rechtsonder (avond)

    De ster die je om 23.45 uur precies in het zuiden ziet staan, is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Kijk eens of je rechtsonder Spica de opvallende vorm van het kleine sterrenbeeld Raaf kunt herkennen.
  • 11 mei: Nieuwe Maan

    11 mei: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (20.59 uur).
  • 13 mei: Mercurius laag in het noordwesten (rond 22.30 uur)

    13 mei: Mercurius laag in het noordwesten (rond 22.30 uur)

    Ongeveer een uur na zonsondergang, rond 22.30 uur, kun je laag in het noordwesten op zoek naar de kleine planeet Mercurius; die staat vanavond op kleine afstand rechtsboven de smalle maansikkel. Zorg voor een vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker.
  • 15 mei: Mars linksboven maan (avond)

    15 mei: Mars linksboven maan (avond)

    Aan het eind van de avond, rond 23.30 uur, is aan de westnoordwestelijke hemel een fraaie samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, op vrij kleine afstand linksboven de maan.
  • 16 mei: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

    16 mei: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

    De twee sterren rechtsboven de maan zijn Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Op grotere afstand rechtsonder de maan staat de rode planeet Mars. Bekijk de groepering rond 23.30 uur in het westnoordwesten.
  • 17 mei: Mercurius laag in het noordwesten (avond)

    17 mei: Mercurius laag in het noordwesten (avond)

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering kun je laag in het noordwesten naar de planeet op zoek. Verwar Mercurius niet met Venus; die staat weliswaar nog lager aan de hemel, maar is aanzienlijk helderder.
  • 19 mei: Regulus (Leeuw) onder maan (avond)

    19 mei: Regulus (Leeuw) onder maan (avond)

    Eerste Kwartier (21.12 uur). Vlak onder de half verlichte maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 23.30 uur, hoog in het westzuidwesten.
  • 23 mei: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

    23 mei: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

    Rechtsonder de maan is Spica te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Tegen middernacht staan de twee hemellichamen vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
  • 26 mei: Maansverduistering  (niet in Europa)

    26 mei: Maansverduistering (niet in Europa)

    Volle Maan (13.13 uur). Tegen middernacht staat de maan in het zuidzuidoosten. Op kleine afstand rechtsonder de maan is de ster Antares te zien, in het sterrenbeeld Schorpioen. Eerder op de dag is vanuit Noord- en Zuid-Amerika en Australië een totale maansverduistering zichtbaar, maar van dat verschijnsel is in Europa helaas niets te zien.