Hemelverschijnselen

 • 15 mei: maan met Mars (ochtend)

  15 mei: maan met Mars (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, als het al begint te schemeren, zie je laag in het zuidoosten een mooie samenstand van de afnemende maan en de oranjerode planeet Mars, vrijwel recht boven de maan. Kijk rond 04.30 uur.

 • 21 mei: Mercurius onder Venus (avond)

  21 mei: Mercurius onder Venus (avond)

  Een uitgelezen gelegenheid om de kleine planeet Mercurius te vinden: vanavond staat hij aan de hemel op kleine afstand pal onder Venus, die veel helderder is. Kijk tijdens het einde van de avondschemering, vanaf 22.30 uur, laag aan de noordwestelijke hemel.

 • 22 mei: Mercurius links van Venus (avond)

  22 mei: Mercurius links van Venus (avond)

  Nieuwe Maan (19.39 uur). Rond 22.30 uur kun je opnieuw proberen om Mercurius te zien, laag in het noordwesten: dit keer op kleine afstand pal links van de heldere ‘avondster’.

 • 24 mei: maan, Mercurius, Venus

  24 mei: maan, Mercurius, Venus

  Groepering van de smalle maansikkel en de planeten Venus en Mercurius. De maan en Venus zijn rond 22.30 uur gemakkelijk zichtbaar, laag in het noordwesten; Mercurius is een flink stuk zwakker en bevindt zich ongeveer halverwege de maan en Venus.

 • 26 mei: Tweelingen boven maan

  26 mei: Tweelingen boven maan

  Rechtsboven de maan zie je Castor en Pollux, de twee heldere hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur in het westnoordwesten.

 • 28 mei: Leeuw links van maan

  28 mei: Leeuw links van maan

  Tegen middernacht zie je boven de westelijke horizon een wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, links van de maan.

 • 29 mei: Leeuw rechtsonder maan

  29 mei: Leeuw rechtsonder maan

  Vanavond staat Regulus, de heldere hoofdster van de Leeuw, op enige afstand rechtsonder de wassende maan. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen in het westen.

 • 30 mei: halve maan (Eerste Kwartier)

  30 mei: halve maan (Eerste Kwartier)

  Eerste Kwartier (05.30 uur).

 • 3 mei: Saturnus linksboven maan (ochtend)

  3 mei: Saturnus linksboven maan (ochtend)

  Laatste Kwartier (21.50 uur). Tijdens de ochtendschemering, rond 05.00 uur, zie je de half verlichte maan laag boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand linksboven de maan is met enige moeite de planeet Saturnus zichtbaar.
 • 4 mei: Saturnus rechtsboven maan, Jupiter linksboven

  4 mei: Saturnus rechtsboven maan, Jupiter linksboven

  Saturnus staat vanmorgen op vrij kleine afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 05.00 uur, als het al aan het schemeren is, laag in het zuidoosten. Gebruik eventueel een verrekijker. Jupiter, op grotere afstand linksboven de maan, is helderder en waarschijnlijk makkelijker zichtbaar.