Hemelverschijnselen

 • 14 september: Venus bij Kreeft

  14 september: Venus bij Kreeft

  Gebruik een verrekijker om ’s morgens vroeg (vanaf 05.00 uur aan de oostelijke hemel) Venus te bekijken. Op zeer kleine afstand linksboven Venus zie je dan de ster Acubens, in het sterrenbeeld Kreeft.
 • 15 september: Nieuwe maan (geen maan)

  15 september: Nieuwe maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (03.39 uur). Dezer dagen is er geen storend maanlicht, en kun je op een heldere avond (en vanaf een donkere plek!) eens proberen of je het Andromedastelsel kunt vinden – een wazig nevelvlekje dat om 23.00 uur hoog aan de oostelijke hemel staat. Het is een compleet sterrenstelsel op een afstand van maar liefst 2,5 miljoen lichtjaar.
 • 21 september: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  21 september: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Een uur na zonsondergang, als het nog flink schemert, zie je de maan laag boven de zuidzuidwestelijke horizon. Op enige afstand rechts van de maan staat de ster Antares in de Schorpioen, maar waarschijnlijk is die zonder verrekijker niet zichtbaar.
 • 22 september: Mercurius 's ochtends laag in oosten

  22 september: Mercurius 's ochtends laag in oosten

  Vandaag bereikt de kleine planeet Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 06.30 uur, is hij laag aan de oostelijke hemel zichtbaar als een opvallend heldere ster. Vandaag is het ook Eerste Kwartier (21.31 uur).
 • 23 september: Begin herfst (dag en nacht duren even lang)

  23 september: Begin herfst (dag en nacht duren even lang)

  Begin van de astronomische herfst (08.50 uur). De zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar, en rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
 • 26 september: Saturnus linksboven maan

  26 september: Saturnus linksboven maan

  De hele avond is een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, schuin linksboven de maan. Rond 23.30 uur staan de twee hemellichamen hoog in het zuiden, in het sterrenbeeld Waterman.
 • 27 september: Saturnus rechts van maan

  27 september: Saturnus rechts van maan

  Vanavond staat Saturnus op grote afstand rechts van de maan. Om 22.30 uur staat het tweetal vrij hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel.
 • 29 september: Volle Maan

  29 september: Volle Maan

  Volle Maan (11.57 uur).