Hemelverschijnselen

 • 8 september: Saturnus rechtsboven maan

  8 september: Saturnus rechtsboven maan

  Wijde samenstand van de maan en Saturnus, de planeet-met-de-ringen. Saturnus staat op geruime afstand rechts boven de maan. Rond middernacht bereiken de twee hemellichamen hun hoogste positie aan de hemel, precies in het zuiden. De ster die min of meer tussen Saturnus en de maan in staat, is Deneb Algiedi, de hoofdster van het sterrenbeeld Steenbok.
 • 10 september: Jupiter links van Volle Maan

  10 september: Jupiter links van Volle Maan

  Volle Maan (11.59 uur). ’s Avonds rond 22.30 uur zie je aan de oostzuidoostelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op grote afstand links van de maan. Hoger aan de hemel is het Herfstvierkant zichtbaar – de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.
 • 11 september: Jupiter rechtsboven maan

  11 september: Jupiter rechtsboven maan

  Jupiter staat vannacht op kleine schijnbare afstand rechtsboven de maan. Om 21.30 uur staan de twee hemellichamen nog laag boven de oostelijke horizon, maar rond middernacht zie je ze al hoog in het zuidoosten. Pas tegen 03.00 uur (op maandag 12 september) bereiken ze hun hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.
 • 15 september: Zevengesternte boven maan

  15 september: Zevengesternte boven maan

  De afnemende maan staat rond middernacht aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan is het Zevengesternte te vinden (gebruik eventueel een verrekijker); op grotere afstand linksonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, met links daarvan de planeet Mars. Mars heeft ongeveer dezelfde oranje kleur als Aldebaran, maar is wel helderder.
 • 16 september: Mars onder maan

  16 september: Mars onder maan

  Vannacht is een nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand onder de maan. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen laag aan de oostnoordoostelijke hemel. Diep in de nacht, rond 05.00 uur (op zaterdag 17 september) staat het duo zeer hoog in het zuidoosten.
 • 17 september: Laatste Kwartier: zichtbaar in laatste deel van de nacht

  17 september: Laatste Kwartier: zichtbaar in laatste deel van de nacht

  Laatste Kwartier (23.52 uur). Bedenk dat de Laatste Kwartier-maan alleen zichtbaar is in het laatste deel van de nacht, dus in de vroege ochtend van zondag 18 september.
 • 20 september: Pollux links van maan

  20 september: Pollux links van maan

  ’s Morgens vroeg rond 05.00 uur, nog voor het aanbreken van de ochtendschemering, zie je de afnemende maan hoog boven de oostelijke horizon. Direct links van de maan is de ster Pollux zichtbaar, in het sterrenbeeld Tweelingen; Pollux’ tweelingbroer Castor staat er pal boven.
 • 23 september: Herfst begint

  23 september: Herfst begint

  Begin van de astronomische herfst (03.03 uur). De zon passeert de hemelevenaar van noord naar zuid. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang; op het noordelijk halfrond is het vanaf vandaag langer donker dan licht. Rond 05.45 uur zie je laag in het oosten een mooie samenstand van de smalle maansikkel en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan.
 • 25 september: Nieuwe Maan

  25 september: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (23.54 uur).
 • 26 september: Jupiter hoog in zuidzuidoosten

  26 september: Jupiter hoog in zuidzuidoosten

  Vandaag staat Jupiter in oppositie. De reuzenplaneet bevindt zich nu precies tegenover de zon aan de hemel. Rond middernacht staat hij hoog in het zuidzuidoosten.