Hemelverschijnselen

 • 18 september: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  18 september: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  De planeet Jupiter staat vannacht op geruime afstand rechtsboven de maan. Rond 23.45 uur bereiken maan en planeet hun hoogste positie in het zuiden.
 • 21 september: Herfstvierkant (Pegasus) hoog aan hemel

  21 september: Herfstvierkant (Pegasus) hoog aan hemel

  Volle Maan (01.54 uur). Rond 20.45 uur verschijnt de maan in het oosten boven de horizon. Hoger aan de hemel is het markante Herfstvierkant zichtbaar, gevormd door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.
 • 22 september: Start herfst: dag en nacht overal even lang

  22 september: Start herfst: dag en nacht overal even lang

  Begin van de sterrenkundige herfst (21.21 uur): de zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
 • 25 september: Zevengesternte linksboven maan (avond)

  25 september: Zevengesternte linksboven maan (avond)

  Op enige afstand linksboven de maan staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Vanwege het vele maanlicht heb je misschien een verrekijker nodig om het groepje sterren te zien. Op iets grotere afstand linksonder de maan is Aldebaran zichtbaar, de oranjerode hoofdster van de Stier. Kijk rond middernacht in het oosten.
 • 26 september: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan (nacht)

  26 september: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan (nacht)

  Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier, staat vannacht rechtsonder de afnemende maan. Bekijk de wijde samenstand rond middernacht, vrij laag boven de oostelijke horizon.
 • 29 september: Winterzeshoek omgeeft maan (ochtend)

  29 september: Winterzeshoek omgeeft maan (ochtend)

  Laatste Kwartier (03.57 uur). Aan het eind van de nacht, rond 06.00 uur, staat de half verlichte maan zeer hoog in het zuidoosten. Hij wordt omgeven door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).
 • 30 september: Castor en Pollux links van maan (ochtend)

  30 september: Castor en Pollux links van maan (ochtend)

  Links van de afnemende maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 06.00 uur, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel.
 • 1 september: Avond: Boogschutter laag in zuiden

  1 september: Avond: Boogschutter laag in zuiden

  Probeer eens of je aan het eind van de avondschemering, rond 22.00 uur, het sterrenbeeld Boogschutter kunt herkennen, laag boven de zuidelijke horizon. De helderste sterren vormen samen een licht naar rechts gekantelde theepot, met een hoog puntdeksel.
 • 3 september: Antares rechtsonder halve maan

  3 september: Antares rechtsonder halve maan

  Eerste Kwartier (20.07 uur). Op zeer kleine afstand rechtsonder de half verlichte maan staat de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Bekijk de nauwe samenstand aan het eind van de avondschemering, rond 21.30 uur, heel laag in het zuidzuidwesten.
 • 7 september: Maan in Steenbok

  7 september: Maan in Steenbok

  Om 23.30 uur staat de wassende maan precies in het zuiden, in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok. De heldere ‘ster’ die je op grote afstand linksboven de maan ziet, is de planeet Saturnus.