Hemelverschijnselen

 • 10 september: Aldebaran rechtsonder maan (herkansing)

  10 september: Aldebaran rechtsonder maan (herkansing)

  Laatste Kwartier (11.26 uur). Aan het begin van de ochtendschemering, om 05.30 uur, zie je de halfverlichte maan zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Rechtsonder de maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier.

 • 13 september: Castor en Pollux boven maan, Venus eronder

  13 september: Castor en Pollux boven maan, Venus eronder

  ’s Morgens om 05.30 staat de afnemende maan hoog aan de oostelijke hemel. Dichter bij de horizon, linksonder de maan, schittert de planeet Venus. Linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

 • 14 september: Venus en maansikkel op een lijn

  14 september: Venus en maansikkel op een lijn

  Vanmorgen is een schitterende samenstand zichtbaar van de maansikkel en de planeet Venus. Bekijk het duo tussen 05.30 en 06.30 uur, aan de oostelijke hemel.

 • 15 september: Venus rechtsboven maan

  15 september: Venus rechtsboven maan

  Wijde samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, op grote afstand rechtsboven de maan. Kijk vanaf 05.30 uur in het oosten.

 • 17 september: Nieuwe Maan

  17 september: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (13.00 uur).

 • 20 september: maansikkel laag boven horizon

  20 september: maansikkel laag boven horizon

  Kort na zonsondergang zie je de maansikkel laag boven de zuidwestelijke horizon. In het najaar staat de maansikkel ’s avonds nooit erg hoog aan de hemel.

 • 22 september: begin herfst (dag en nacht even lang)

  22 september: begin herfst (dag en nacht even lang)

  Begin van de astronomische herfst (15.31 uur). De zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang. ’s Avonds om 20.30 uur zie je de wassende maan vrij laag in het zuidwesten; rechtsonder de maan staat de ster Antares in de Schorpioen, maar omdat het nog schemert, is die alleen met een verrekijker te zien.

 • 23 september: Herfstvierkant in oostzuidoosten

  23 september: Herfstvierkant in oostzuidoosten

  Vanavond rond 22.00 uur kun je aan de oostzuidoostelijke hemel eens op zoek naar het Herfstvierkant, dat gevormd wordt door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus. Op grote afstand linksonder het Herfstvierkant is de planeet Mars zichtbaar.

 • 24 september: halve maan in boogschutter (avond)

  24 september: halve maan in boogschutter (avond)

  Eerste Kwartier (03.55 uur). De halfverlichte maan staat ’s avonds laag in het zuidzuidwesten, in het sterrenbeeld Boogschutter. Links van de maan zijn de planeten Jupiter en Saturnus zichtbaar.

 • 25 september: Saturnus boven maan

  25 september: Saturnus boven maan

  Vanavond is een fraaie groepering te zien van de maan en de reuzenplaneten Saturnus (vrijwel recht boven de maan) en Jupiter (op iets grotere afstand rechtsboven de maan). Bekijk het trio rond 21.00 uur, aan de zuidelijke hemel.