VLT

4 Europese telescopen van 8,2 meter in Chili. Vlaggenschip van de ESO.

(c) J.L. Dauvergne/G.Hüdepohl/ESO
(c) J.L. Dauvergne/G.Hüdepohl/ESO

De Very Large Telescope in Chili is het vlaggenschip van de Europese sterrenkunde. De VLT bestaat uit vier hoofdtelescopen en vier hulptelescopen. De hoofdtelescopen, Unit Telescopes, hebben elk een spiegel met een diameter van 8,2 meter. De hulptelescopen, Auxiliary Telescopes, hebben diameters van 1,8 meter. De telescopen kunnen samenwerken en zo een reusachtige virtuele telescoop vormen: de VLTI.

Aan de telescopen van de VLT zitten allerlei geavanceerde apparaten en instrumenten. Het zijn bijvoorbeeld groothoekcamera's en spectrografen met namen als Assist, Matisse, MIDI, MUSE, Sinfoni, SPHERE, VISIR en X-Shooter. De instrumenten kunnen met golflengten overweg van diep ultraviolet licht, via zichtbaar licht tot aan mid-infrarood.

De VLT heeft de aanzet gegeven tot een nieuw tijdperk van ontwikkelingen, met een aantal opmerkelijke wetenschappelijke primeurs. Voorbeelden zijn de eerste directe opname van een exoplaneet, de registratie van de baanbewegingen van afzonderlijke sterren rond het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel, en de waarneming van de nagloeiing van de verste gammaflits die we kennen.

De Residencia, het hotel voor medewerkers en gasten van de VLT, is een bekroond gebouw. Een deel van de James Bond-film Quantum of Solace speelde er zich af.

Meer info en foto's: ESO

Introductiefilmpje over de VLT. (c) ESO