Hemelverschijnselen

  • 27 augustus: Zomerdriehoek hoog in zuiden (avond)

    27 augustus: Zomerdriehoek hoog in zuiden (avond)

    Laat op de avond is in deze tijd van het jaar de Zomerdriehoek goed zichtbaar, hoog in het zuiden: een kolossale driehoek, gevormd door de heldere sterren Wega (in het kleine sterrenbeeld Lier), Deneb (in de Zwaan) en Altaïr (in de Adelaar).
  • 30 augustus: Aldebaran (Stier) linksonder maan (ochtend)

    30 augustus: Aldebaran (Stier) linksonder maan (ochtend)

    Laatste Kwartier (09.13 uur). ’s Morgens vroeg, tussen 04.30 en 05.00 uur, zie je de half verlichte maan hoog boven de zuidoostelijke horizon, halverwege de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (linksonder de maan) en de open sterrenhoop het Zevengesternte (rechtsboven).
  • 1 augustus: Avond: maansikkel laag in westen

    1 augustus: Avond: maansikkel laag in westen

    Rond 22.00 uur, als het nog schemert, zie je de maansikkel laag boven de westelijke horizon. Waarschijnlijk is ook het asgrauwe schijnsel zichtbaar: het ‘donkere’ deel van de maan is dan toch te zien, doordat het beschenen wordt door de aarde.
  • 3 augustus: Spica (Maagd) linksonder maan

    3 augustus: Spica (Maagd) linksonder maan

    Linksonder de maan is de ster Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk de samenstand rond 22.30 uur, laag in het westzuidwesten.
  • 5 augustus: Halve maan bij Weegschaal

    5 augustus: Halve maan bij Weegschaal

    Eerste Kwartier (13.06 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds (rond 22.30 uur) laag boven de zuidwestelijke horizon, in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal.
  • 6 augustus: Antares (Schorpioen) links van maan

    6 augustus: Antares (Schorpioen) links van maan

    Op geruime afstand links van de maan is de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar. Kijk vanaf 22.30 uur, vrij laag in het zuidzuidwesten.
  • 7 augustus: Antares rechts van maan

    7 augustus: Antares rechts van maan

    Vandaag staat Antares in de Schorpioen op enige afstand rechts van de wassende maan. Om 22.45 uur zie je de twee hemellichamen laag boven de zuidzuidwestelijke horizon.
  • 11 augustus: Saturnus linksboven maan

    11 augustus: Saturnus linksboven maan

    Rond middernacht is aan de zuidzuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan en de geringde planeet Saturnus, die op geruime afstand linksboven de maan staat.
  • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (maan stoort)

    12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (maan stoort)

    Vandaag is het Volle Maan (om 03.35 uur). ’s Avonds tegen middernacht staat de maan vrij laag boven de zuidoostelijke horizon; op flinke afstand rechtsboven de maan is de planeet Saturnus te zien. Vannacht is ook het maximum van de Perseïden, een van de bekendste meteorenzwermen, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. Vanwege het vele storende maanlicht zijn de waarnemingsomstandigheden echter bijzonder ongunstig. Wil je toch een poging wagen? Check dan hemel.waarnemen.com voor details.

  • 14 augustus: Saturnus bijna hele nacht zichtbaar

    14 augustus: Saturnus bijna hele nacht zichtbaar

    De planeet Saturnus staat vandaag exact tegenover de zon aan de hemel (in oppositie. De afstand tot de aarde is rond deze datum het kleinst, en de helderheid van de planeet het grootst. Bovendien is hij de gehele nacht zichtbaar. Saturnus staat in het sterrenbeeld Steenbok, en bereikt om 01.45 uur (op 15 augustus) zijn hoogste stand aan de hemel, in het zuiden. Rond middernacht is vrij laag in het oostzuidoosten ook een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter, die een stuk helderder is dan Saturnus.