Hemelverschijnselen

  • 8 augustus: Nieuwe Maan

    8 augustus: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (15.50 uur).
  • 11 augustus: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

    11 augustus: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

    Kort na zonsondergang, rond 21.30 uur, zie je laag in het westen een mooie, vrij wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, rechtsonder de maan.
  • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden

    12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden

    Maximum van de Perseïden, de beroemdste meteorenzwerm van het jaar. De ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door stofjes van komeet Swift-Tuttle die hoog in de dampkring van de aarde verdampen en de luchtmoleculen doen opgloeien. Omdat er weinig storend maanlicht is, kun je (vanaf een donkere plek!) met een beetje geluk wel enkele tientallen meteoren per uur zien. De meeste verschijnen overigens in de tweede helft van de nacht.
  • 13 augustus: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

    13 augustus: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

    Rond 22.00 uur, wanneer het nog volop schemert, zie je de maan laag aan de westzuidwestelijke hemel. Rechtsonder de maan staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, maar vermoedelijk zul je die zonder verrekijker niet goed kunnen zien.
  • 15 augustus: Halve maan laag in Weegschaal (avond)

    15 augustus: Halve maan laag in Weegschaal (avond)

    Eerste Kwartier (17.19 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds laag in het zuidwesten, in het vrij onopvallende sterrenbeeld Weegschaal.
  • 16 augustus: Antares (Schorpioen) onder maan (avond)

    16 augustus: Antares (Schorpioen) onder maan (avond)

    Aan het einde van de avondschemering, rond 22.30 uur, zie je de maan laag in het zuidzuidwesten. Onder de maan staat de oranjerode ster Antares in de Schorpioen.
  • 18 augustus: Arcturus (Ossenhoeder) hoog in westen (avond)

    18 augustus: Arcturus (Ossenhoeder) hoog in westen (avond)

    De heldere, oranjekleurige ster die je ’s avonds rond 23.00 uur hoog boven de westelijke horizon ziet, is Arcturus in het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder).
  • 20 augustus: Jupiter hele nacht zichtbaar

    20 augustus: Jupiter hele nacht zichtbaar

    Een kleine drie weken na Saturnus (2 augustus) staat vannacht ook de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Jupiter is daardoor de gehele nacht waarneembaar, bereikt de kleinste afstand tot de aarde (altijd nog meer dan 600 miljoen kilometer!), en de grootste helderheid. Tegen middernacht zie je de reuzenplaneet vrij hoog in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Waterman. Meer naar rechts, bijna in het zuiden, is een mooie samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan de planeet Saturnus, pal boven de maan.
  • 21 augustus: Jupiter linksboven maan (avond)

    21 augustus: Jupiter linksboven maan (avond)

    Laat op de avond is een wijde samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan en de heldere reuzenplaneet Jupiter, op geruime afstand linksboven de maan. Kijk rond 23.30 uur, in het zuidzuidoosten. De ster die je ongeveer halverwege de maan en Jupiter ziet, is Deneb Algiedi in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok.
  • 22 augustus: Jupiter rechtsboven volle maan (avond)

    22 augustus: Jupiter rechtsboven volle maan (avond)

    Volle Maan (14.01 uur). ’s Avonds laat is op flinke afstand rechtsboven de maan de planeet Jupiter zichtbaar. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, in het zuidoosten.