Hemelverschijnselen

 • 16 augustus: Venus rechts van maan

  16 augustus: Venus rechts van maan

  Venus staat vanmorgen op vrij grote afstand rechts van de afnemende maansikkel. Links van de maan zijn de sterren Castor en Pollux zichtbaar, in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 04.30 uur, wanneer het nog goed donker is, in het oostnoordoosten.

 • 17 augustus: maansikkeltje

  17 augustus: maansikkeltje

  Tussen 05.00 en 05.30 uur zie je de smalle maansikkel laag aan de oostnoordoostelijke hemel.

 • 19 augustus: Nieuwe Maan

  19 augustus: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (04.42 uur).

 • 22 augustus: groeiende maansikkel

  22 augustus: groeiende maansikkel

  Tijdens de avondschemering, rond 21.30 uur, is de maansikkel zichtbaar, laag aan de westzuidwestelijke hemel. Linksonder de maan staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, maar die is alleen met een verrekijker te zien.

 • 25 augustus: Antares linksonder maan

  25 augustus: Antares linksonder maan

  Eerste Kwartier (19.58 uur). De halfverlichte maan staat kort na zonsondergang in het zuidzuidwesten. Vanaf 22.00 uur, als de avondschemering ten einde is, kun je linksonder de maan op zoek naar de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

 • 28 augustus: Jupiter en maan bij elkaar

  28 augustus: Jupiter en maan bij elkaar

  Samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter. Om 22.30 uur zie je de twee hemellichamen boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Boogschutter. Links van het duo is ook de planeet Saturnus zichtbaar.

 • 29 augustus: maan, Saturnus, Jupiter

  29 augustus: maan, Saturnus, Jupiter

  Vanavond is een samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, rechtsboven de maan. Om 23.00 uur bereiken ze hun hoogste stand aan de hemel, in het zuiden. Iets verder naar rechts is ook Jupiter zichtbaar, die een stuk helderder is dan Saturnus.

 • 2 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

  2 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

  De geringde planeet Saturnus staat vandaag in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij – gezien vanaf de aarde – precies tegenover de zon aan de hemel staat. Saturnus is daardoor de gehele nacht zichtbaar, als een opvallende gelige ‘ster’ in het sterrenbeeld Steenbok. Rond middernacht zie je hem vrij hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel.
 • 3 augustus: Aldebaran (Stier) onder maan (ochtend)

  3 augustus: Aldebaran (Stier) onder maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg is aan de oostelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de oranjerode hoofdster Aldebaran van het Dierenriemsterrenbeeld Stier, vrijwel recht onder de maan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan zie je het Zevengesternte (de Plejaden), de beroemde open sterrenhoop in de Stier. Kijk rond 04.15 uur.
 • 6 augustus: Castor en Pollux links van maan (ochtend)

  6 augustus: Castor en Pollux links van maan (ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 04.30 uur, is laag boven de noordoostelijke horizon de smalle maansikkel zichtbaar, met direct links daarvan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Zorg wel voor een vrij uitzicht.