Hemelverschijnselen

 • 29 maart: Eerste Kwartier (halve maan)

  29 maart: Eerste Kwartier (halve maan)

  Eerste Kwartier (04.32 uur). De Eerste Kwartier-maan staat in het voorjaar aan het begin van de avond altijd heel hoog aan de hemel. Op geruime afstand linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk vanaf 21.30 uur.
 • 30 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

  30 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

  Castor en Pollux in de Tweelingen staan vanavond pal rechts van de maan. Bekijk de groepering vanaf 22.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.
 • 2 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

  2 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

  Op grote afstand links van de maan zie je ’s morgens vroeg Antares, de hoofdster van de Schorpioen. Kijk rond 05.30 uur, vrij laag in het zuiden.
 • 3 maart: Antares (Schorpioen) links van halve maan

  3 maart: Antares (Schorpioen) links van halve maan

  Laatste Kwartier (16.23 uur). ’s Morgens voor het aanbreken van de schemering zie je de half verlichte maan laag aan de zuidelijke hemel. Direct links van de maan staat de ster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond 05.30 uur.
 • 5 maart: Winterzeshoek hoog in zuiden

  5 maart: Winterzeshoek hoog in zuiden

  Aan het begin van de avond zie je deze maand de kolossale Winterzeshoek hoog boven de zuidelijke horizon. Hij bestaat uit de sterren Capella in het sterrenbeeld Voerman (bijna recht boven je hoofd), Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon in de Kleine Hond, Sirius in de Grote Hond, Rigel in de rechteronderhoek van Orion, en Aldebaran in de Stier.
 • 10 maart: Nieuwe Maan (geen maan)

  10 maart: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (10.00 uur).
 • 12 maart: Maansikkel hoog in westen

  12 maart: Maansikkel hoog in westen

  Tijdens de avondschemering, rond 19.00 uur, zie je de smalle maansikkel vrij hoog aan de westelijke hemel. Waarschijnlijk is ook het asgrauwe schijnsel te zien: het onverlichte deel van de maan is ook vaag zichtbaar, doordat het beschenen wordt door de aarde.
 • 13 maart: Jupiter bij maansikkel

  13 maart: Jupiter bij maansikkel

  Op vrij kleine afstand van de maansikkel staat de heldere reuzenplaneet Jupiter. Bekijk de fraaie samenstand vanaf ca. 20.00 uur, vrij hoog in het westen.
 • 14 maart: Zevengesternte (Stier) linksboven maan

  14 maart: Zevengesternte (Stier) linksboven maan

  Rond 20.30 uur zie je de maan hoog in het westen. Op enige afstand linksboven de maan moet het Zevengesternte te vinden zijn. De heldere ‘ster’ die je op grotere afstand onder de maan ziet, is de planeet Jupiter.
 • 15 maart: Driehoek Maan, Aldebaran (Stier), Zevengesternte

  15 maart: Driehoek Maan, Aldebaran (Stier), Zevengesternte

  De maan vormt vanavond een driehoek met de oranjerode ster Aldebaran en de open sterrenhoop het Zevengesternte, beide in de Stier. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog aan de westzuidwestelijke hemel.