Hemelverschijnselen

 • 11 maart: Mars tussen de horens van de Stier

  11 maart: Mars tussen de horens van de Stier

  De rode planeet Mars staat vanavond exact tussen de sterren Elnath en Zèta Tauri, de twee horens van de Stier. Kijk rond 20.30 uur, heel hoog in het zuidwesten.
 • 14 maart: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  14 maart: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Om 05.30 uur, als het begint te schemeren, zie je vrij laag in het zuiden de afnemende maan met direct rechts daarvan de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.
 • 15 maart: Laatste Kwartier (halve maan)

  15 maart: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (03.08 uur). Aan het eind van de nacht, rond 05.30 uur, staat de half verlichte maan laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 17 maart: Jupiter laag in westen

  17 maart: Jupiter laag in westen

  Een uur na zonsondergang, als het nog flink schemert, kun je laag in het westen de planeet Jupiter nog net zien. Verwar Jupiter niet met Venus, die veel helderder is en hoger aan de hemel staat.
 • 20 maart: Begin van de lente (dag en nacht even lang)

  20 maart: Begin van de lente (dag en nacht even lang)

  Begin van de astronomische lente: om 22.24 uur beweegt de zon van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
 • 21 maart: Nieuwe Maan (geen maan)

  21 maart: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (18.23 uur).
 • 24 maart: Maansikkel dichtbij Venus

  24 maart: Maansikkel dichtbij Venus

  Fraaie samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus. De twee hemellichamen zijn tijdens de avondschemering al zichtbaar; om 20.30 uur, als het echt donker is geworden, staan ze nog steeds vrij hoog boven de westelijke horizon.
 • 25 maart: Zevengesternte boven maan

  25 maart: Zevengesternte boven maan

  Vanavond staat het Zevengesternte, de bekende sterrenhoop in de Stier, vrijwel recht boven de wassende maan. Kijk rond 21.30 uur, hoog aan de westelijke hemel.
 • 26 maart: Zomertijd: klok een uur vooruit

  26 maart: Zomertijd: klok een uur vooruit

  Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).
 • 28 maart: Mars rechtsonder halve maan

  28 maart: Mars rechtsonder halve maan

  Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de vrijwel half verlichte maan en de planeet Mars, op kleine afstand rechtsonder de maan. Tussen 22.00 en 22.30 uur staat het duo hoog in het westzuidwesten.