Hemelverschijnselen

  • 28 maart: Venus linksboven maan

    28 maart: Venus linksboven maan

    Tijdens de ochtendschemering, tussen 07.00 en 07.20 uur, zie je de afnemende maansikkel heel laag boven de zuidoostelijke horizon. Linksboven de maan is de heldere planeet Venus zichtbaar; met een verrekijker moeten ook Mars en Saturnus te zien zijn.
  • 29 maart: Venus en Saturnus schijnbaar dicht bij elkaar

    29 maart: Venus en Saturnus schijnbaar dicht bij elkaar

    Venus en Saturnus bereiken vandaag de kleinste onderlinge afstand aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Bekijk de samenstand rond 06.45 uur, heel laag boven de horizon. Om Saturnus te zien – op vrij kleine afstand rechtsonder Venus – is wellicht een verrekijker nodig.
  • 31 maart: Venus, Saturnus en Mars vormen boogje

    31 maart: Venus, Saturnus en Mars vormen boogje

    Venus, Saturnus en Mars (van links naar rechts. en afnemend in helderheid) vormen een mooi ‘boogje’ aan de ochtendhemel. Kijk vanaf 06.30 uur, laag in het oostzuidoosten.
  • 1 maart: Venus en Jupiter dicht bij elkaar (west)

    1 maart: Venus en Jupiter dicht bij elkaar (west)

    Een spectaculaire planeetsamenstand: vroeg in de avond, vanaf 19.30 uur, zie je de heldere planeten Venus en Jupiter heel dicht bij elkaar staan, vrij laag boven de westelijke horizon. Venus (de helderste van de twee) staat direct rechts van Jupiter.
  • 2 maart: Venus pal boven Jupiter

    2 maart: Venus pal boven Jupiter

    Net als gisteren staan de heldere planeten Venus en Jupiter vanavond zeer dicht bij elkaar aan de hemel. Nu zie je Venus echter pal boven Jupiter staan. Bekijk de zeer nauwe samenstand vanaf 19.30 uur, in het westen. Hoog in het zuidoosten zie je de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen op kleine afstand links van de maan, met recht erboven Castor. Deze samenstand is tot diep in de nacht waarneembaar.
  • 5 maart: Regulus (Leeuw) onder maan

    5 maart: Regulus (Leeuw) onder maan

    Wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand onder de maan. Kijk rond 20.30 uur in het oostzuidoosten.
  • 6 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    6 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    Vanavond zie je de ster Regulus, de hoofdster van de Leeuw, op geruime afstand rechtsboven de maan. Rond 20.30 uur staat het duo vrij hoog aan de oostzuidoostelijke hemel.
  • 7 maart: Volle Maan

    7 maart: Volle Maan

    Volle Maan (13.40 uur). Een uur na zonsondergang, dus rond 19.30 uur, staat de maan laag in het oosten; rond 01.30 uur (8 maart) bereikt hij zijn hoogste stand in het zuiden.
  • 9 maart: Spica (Maagd) linksonder maan

    9 maart: Spica (Maagd) linksonder maan

    Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op geruime afstand linksonder de maan. Tegen middernacht zie je de twee hemellichamen boven de zuidoostelijke horizon.
  • 10 maart: Spica (Maagd) rechtsboven maan

    10 maart: Spica (Maagd) rechtsboven maan

    De ster die je tegen middernacht op enige afstand rechtsboven de maan ziet, vrij laag in het zuidoosten, is Spica, de helderste ster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.