Hemelverschijnselen

  • 10 maart: Maan tussen de horens van Stier

    10 maart: Maan tussen de horens van Stier

    Eerste Kwartier (11.45 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds zeer hoog aan de hemel, tussen de sterren Elnath en Zèta Tauri – de horens van de Stier.
  • 12 maart: Castor en Pollux linksboven maan

    12 maart: Castor en Pollux linksboven maan

    Linksboven de wassende maan zie je Castor en Pollux, de twee helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog in het zuiden.
  • 13 maart: Castor en Pollux rechtsboven maan

    13 maart: Castor en Pollux rechtsboven maan

    Vanavond zie je Castor en Pollux rechtsboven de maan. Lager aan de hemel zijn de wintersterren Procyon (in de Kleine Hond) en Sirius (in de Grote Hond) nog goed zichtbaar.
  • 15 maart: Venus en Mars schijnbaar dicht bij elkaar

    15 maart: Venus en Mars schijnbaar dicht bij elkaar

    De planeten Venus en Mars staan geruime tijd dicht bij elkaar aan de oostelijke ochtendhemel. Vandaag bereiken ze de kleinste schijnbare afstand. Om de planeten te zien heb je wel een volledig vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon nodig. Kijk vanaf 06.00 uur, heel laag boven de horizon. Venus is de bovenste (en verreweg de helderste) van de twee planeten. ’s Avonds rond 21.00 uur zie je op enige afstand onder de maan, hoog in het zuidoosten, de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.
  • 18 maart: Volle Maan

    18 maart: Volle Maan

    Volle Maan (08.17 uur).
  • 19 maart: Spica (Maagd) onder maan

    19 maart: Spica (Maagd) onder maan

    Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op enige afstand pal onder de maan. Rond 23.00 uur zie je beide hemellichamen boven de zuidoostelijke horizon.
  • 20 maart: Begin astronomische lente: dag en nacht even lang

    20 maart: Begin astronomische lente: dag en nacht even lang

    De heldere planeet Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Venus is deze periode vrij goed zichtbaar tijdens de ochtendschemering, als een opvallend heldere ‘morgenster’ aan de zuidoostelijke hemel, vanaf 06.00 uur. Vandaag begint ook de astronomische lente (om 16.33 uur). De zon beweegt van zuid naar noord over de hemelevenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
  • 23 maart: Maan bij Antares (Schorpioen)

    23 maart: Maan bij Antares (Schorpioen)

    ’s Morgens rond 05.00 uur is vrij laag aan de zuidelijke hemel een samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de oranje hoofdster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op enige afstand linksonder de maan.
  • 25 maart: Venus, Mars en Saturnus bij elkaar

    25 maart: Venus, Mars en Saturnus bij elkaar

    Rond 06.00 uur, als het al volop schemert, is laag in het zuidoosten een groepering te zien van de planeten Venus, Mars en Saturnus. Om die laatste twee te zien is mogelijk een verrekijker nodig. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (06.37 uur).
  • 27 maart: Zomertijd: klok vooruit

    27 maart: Zomertijd: klok vooruit

    Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).