Hemelverschijnselen

  • 26 januari: Jupiter rechtsonder maan

    26 januari: Jupiter rechtsonder maan

    Vanavond bevindt de reuzenplaneet Jupiter zich op geruime afstand rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand vanaf 19.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel.
  • 28 januari: Eerste kwartier, maan bij Ram

    28 januari: Eerste kwartier, maan bij Ram

    Eerste Kwartier (16.18 uur). Aan het begin van de avond, om 18.30 uur, staat de half verlichte maan hoog in het zuiden, in het Dierenriemsterrenbeeld Ram.
  • 30 januari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    30 januari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    Een stukje links van de maan staat de planeet Mars; rechtsonder de maan is de ster Aldebaran in de Stier zichtbaar. Bekijk de groepering vanaf 19.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten. Verder bereikt Mercurius vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen (‘rechts’) van de zon, maar doordat hij heel kort voor de zon opkomt, is de kleine planeet aan de zuidoostelijke ochtendhemel nauwelijks zichtbaar.
  • 31 januari: Mars rechts van maan

    31 januari: Mars rechts van maan

    Vanavond zie je de planeet Mars op enige afstand rechts van de maan. Om 21.00 uur staan de twee hemellichamen hoog in het zuiden.
  • 3 januari: Aarde dichtst bij zon

    3 januari: Aarde dichtst bij zon

    Om 01.38 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld).
  • 4 januari: Meteorenzwerm Boötiden, maan stoort

    4 januari: Meteorenzwerm Boötiden, maan stoort

    Vannochtend vroeg is het maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. De meeste ‘vallende sterren’ zijn in de tweede helft van de nacht te zien; helaas is er dan wel storend maanlicht. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Bootiden_2024.html

  • 5 januari: Maan bij Spica (Maagd)

    5 januari: Maan bij Spica (Maagd)

    ’s Morgens voor het aanbreken van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je vrij hoog in het zuidzuidoosten een nauwe samenstand van de maan en de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
  • 8 januari: Maansikkel bij Venus

    8 januari: Maansikkel bij Venus

    Tijdens de ochtendschemering, vanaf 07.30 uur, is laag boven de zuidoostelijke horizon een fraaie samenstand zichtbaar van de afnemende maansikkel en de heldere planeet Venus, op enige afstand links van de maan. Op kleinere afstand linksonder de maan is misschien ook de ster Antares in de Schorpioen te zien, en rond 08.00 uur, als het al bijna licht is, kun je op grote afstand linksonder Venus op zoek gaan naar de kleine planeet Mercurius.
  • 11 januari: Nieuwe Maan (geen maan)

    11 januari: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (12.57 uur).
  • 12 januari: Mercurius 'rechts' van zon

    12 januari: Mercurius 'rechts' van zon

    Vandaag bereikt Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen (‘rechts’) van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 08.00 uur, kun je laag in het zuidoosten op zoek naar de kleine planeet. Verwar Mercurius niet met Venus, die veel helderder is en hoger aan de hemel staat.