Hemelverschijnselen

  • 13 januari: Zevengesternte boven maan

    13 januari: Zevengesternte boven maan

    Pal onder de wassende maan zie je de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog aan de zuidoostelijke hemel. Rechtsboven de maan is het Zevengesternte te vinden.
  • 17 januari: Castor en Pollux boven maan

    17 januari: Castor en Pollux boven maan

    Om 20.00 uur zie je de vrijwel volverlichte maan al hoog boven de oostelijke horizon. Pal boven de maan staan Castor en Pollux, de twee helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen.
  • 18 januari: Volle Maan

    18 januari: Volle Maan

    Volle Maan (00.48 uur)
  • 19 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

    19 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

    Rond 21.30 uur zie je aan de oostelijke hemel een mooie, wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan.
  • 20 januari: Regelus rechts van maan

    20 januari: Regelus rechts van maan

    Vanavond staat Regulus, de blauwwitte hoofdster in de Leeuw, op enige afstand rechts van de maan. Bekijk de samenstand vanaf 21.30 uur, aan de oostelijke hemel.
  • 25 januari: Spica (Maagd) rechts van maan

    25 januari: Spica (Maagd) rechts van maan

    Laatste Kwartier (14.40 uur). ’s Morgens rond 06.00 uur staat de half verlichte maan vrij hoog aan de zuidelijke hemel, met rechts ervan de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
  • 28 januari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan

    28 januari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan

    Aan het begin van de ochtendschemering, rond 07.00 uur, is laag in het zuidzuidoosten een samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de oranje hoofdster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op vrij kleine afstand rechts van de maan.
  • 29 januari: Mars, Venus en maansikkel op lijn

    29 januari: Mars, Venus en maansikkel op lijn

    Laag in het zuidzuidoosten staan de maansikkel en de planeten Mars en Venus vrijwel exact op één lijn. Venus staat het verst van de maan en is veel opvallender dan Mars. Bekijk de groepering tijdens de ochtendschemering, vanaf 07.30 uur, laag aan de zuidoostelijke hemel.
  • 31 januari: Jupiter nog net zichtbaar in westen

    31 januari: Jupiter nog net zichtbaar in westen

    Aan het eind van de maand moeten we langzaam maar zeker afscheid nemen van de planeet Jupiter. Aan het einde van de avondschemering, rond 18.30 uur, is hij nog zichtbaar, vrij laag in het westzuidwesten, in het sterrenbeeld Waterman. Op grote hoogte boven de planeet zijn de sterren van het Herfstvierkant te zien.
  • 3 januari: Maan en Mars bij Stier

    3 januari: Maan en Mars bij Stier

    Vanaf het begin van de avond tot diep in de nacht is er een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, in het sterrenbeeld Stier. Rond 22.00 uur bereikt het tweetal de hoogste stand aan de hemel, in het zuiden; Mars bevindt zich dan op kleine afstand rechtsboven de maan. Wellicht heb je een verrekijker nodig om de planeet te zien in het felle maanlicht. Op grotere afstand onder de maan staat de eveneens roodgekleurde ster Aldebaran.