Hemelverschijnselen

 • 6 januari: Spica (Maagd) linksonder halve maan

  6 januari: Spica (Maagd) linksonder halve maan

  Laatste Kwartier (10.37 uur). Om 06.30 uur staat de half verlichte maan hoog in het zuiden. Op geruime afstand linksonder de maan zie je de blauwwitte ster Spica, de hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 7 januari: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan

  7 januari: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan

  Wijde samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op vrij grote afstand rechtsonder de maan. Rond 07.00 uur, vlak voordat het begint te schemeren, zie je de twee hemellichamen hoog aan de zuidelijke hemel.
 • 10 januari: Antares (Schorpioen) rechtsonder maan

  10 januari: Antares (Schorpioen) rechtsonder maan

  ’s Morgens tussen 07.00 en 07.30 zie je de smalle maansikkel laag in het zuidoosten. Met een beetje geluk kun je rechtsonder de maan de oranje ster Antares zien, de hoofdster in het sterrenbeeld Schorpioen. Gebruik eventueel een verrekijker.
 • 11 januari: Venus en maan dichtbij elkaar

  11 januari: Venus en maan dichtbij elkaar

  Tijdens de ochtendschemering vindt een moeilijk waarneembare samenstand plaats van de smalle maansikkel en de planeet Venus, op enige afstand links van de maan. De twee hemellichamen staan echter laag boven de horizon. Probeer het tussen 08.15 en 08.30 uur, vlak voordat de zon opkomt.
 • 13 januari: Nieuwe Maan

  13 januari: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (06.00 uur).
 • 20 januari: Mars linksboven halve maan (in avond)

  20 januari: Mars linksboven halve maan (in avond)

  Eerste Kwartier (22.01 uur). Als de avondschemering ten einde loopt, rond 18.30 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuiden. Op vrij grote afstand linksboven de maan is de rode planeet Mars te zien. Pas na middernacht verdwijnen de twee hemellichamen in het westen onder de horizon.
 • 21 januari: Mars rechts van maan

  21 januari: Mars rechts van maan

  Mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, op vrij kleine afstand rechts van de maan. Bekijk het tweetal rond 21.00 uur, wanneer ze hoog boven de zuidwestelijke horizon staan.
 • 23 januari: Maan tussen Aldebaran en Zevengesternte

  23 januari: Maan tussen Aldebaran en Zevengesternte

  Vanavond staat de wassende maan ongeveer halverwege de ster Aldebaran in de Stier (linksonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven). Om de sterrenhoop te zien, zo dicht bij de maan, zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben. Bekijk de groepering rond 20.00 uur, zeer hoog aan de zuidelijke hemel.
 • 24 januari: Mercurius verst van de zon (vanaf aarde gezien)

  24 januari: Mercurius verst van de zon (vanaf aarde gezien)

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De kleine planeet is echter maar matig zichtbaar aan de avondhemel. Rond 18.00 uur, kort na zonsondergang, kun je hem met een verrekijker proberen te vinden, heel laag in het zuidwesten. Later op de avond is op grote afstand rechtsonder de maan de ster Aldebaran zichtbaar.
 • 27 januari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven volle maan

  27 januari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven volle maan

  Pal boven de vrijwel vol verlichte maan zie je Castor en Pollux, de twee hoofdsterren van het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk om 19.30 uur in het oosten.