Hemelverschijnselen

 • 17 januari: Maagd onder maan

  17 januari: Maagd onder maan

  Laatste Kwartier (13.58 uur). De halfverlichte maan staat ’s morgens rond 06.30 uur vrij hoog in het zuiden. Vrijwel recht onder de maan zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

 • 20 januari: maan-Mars-Antares (ochtend)

  20 januari: maan-Mars-Antares (ochtend)

  Tussen 07.00 en 07.30 uur zie je een fraaie groepering van de afnemende maan, de planeet Mars en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Mars en Antares hebben allebei een opvallende oranjerode kleur. De drie hemellichamen staan laag aan de zuidzuidoostelijke hemel.

 • 21 januari: maan-Mars-Antares (herkansing)

  21 januari: maan-Mars-Antares (herkansing)

  Net als gisteren staan de maan, de planeet Mars en de ster Antares in de Schorpioen vanmorgen dicht bij elkaar aan de ochtendhemel. Bekijk de groepering tussen 07.00 en 07.30 uur, laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.

 • 24 januari: Nieuwe Maan

  24 januari: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (22.42 uur).

 • 27 januari: maansikkel onder Venus (avond)

  27 januari: maansikkel onder Venus (avond)

  Rond 18.15 uur, ongeveer een uur na zonsondergang, is de smalle maansikkel zichtbaar, vrij laag aan de zuidwestelijke hemel, en vrijwel pal onder de heldere planeet Venus.

 • 28 januari: Venus rechts van maan (avond)

  28 januari: Venus rechts van maan (avond)

  Vanavond is vanaf 18.00 uur een prachtige samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op vrij kleine afstand rechts van de maan. Pas rond 21.00 uur verdwijnen beide hemellichamen onder de westelijke horizon.

 • 1 januari: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  1 januari: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Op grote afstand linksonder de maan is Regulus te zien, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw. Tegen middernacht staan de twee hemellichamen hoog in het oostzuidoosten.
 • 2 januari: Aarde dichtstbij de zon

  2 januari: Aarde dichtstbij de zon

  Om 14.50 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld). ’s Avonds is een nauwe samenstand te zien van de afnemende maan en de ster Regulus, op kleine afstand rechtsonder de maan. Bekijk het tweetal tegen middernacht aan de oostzuidoostelijke hemel.
 • 3 januari: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

  3 januari: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

  Regulus staat vanavond op grote afstand rechtsboven de maan. Kijk tegen middernacht in het oostzuidoosten.
 • 4 januari: Meteorenzwerm Boötiden

  4 januari: Meteorenzwerm Boötiden

  Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder). De waarnemingsomstandigheden zijn redelijk gunstig: de maan laat zich pas tegen middernacht zien, dus ’s avonds is er niet veel storend maanlicht.