• 7 december: Mars linksonder man

    Vannacht is een mooie, nauwe samenstand te zien van de bijna vol verlichte maan en de planeet Mars. Mars is zichtbaar als een heldere oranjerode ster, op kleine afstand linksonder de maan. Om 21.00 uur staat het tweetal al hoog in het oostzuidoosten, maar de samenstand is de gehele nacht waarneembaar.
  • 8 december: Ochtend: Volle maan schuift voor Mars langs

    Volle Maan (05.08 uur). Tussen 06.00 en 06.58 uur (tijdstippen gelden strikt genomen voor Utrecht) schuift de vol verlichte maan voor Mars langs. Om Mars vlak vóór en vlak ná deze unieke planeetbedekking te zien, is een verrekijker nodig, omdat hij wordt overstraald door het vele maanlicht. Mars bevindt zich vandaag tegenover de zon aan de hemel (hij staat ‘in oppositie’), en is rond deze tijd de gehele nacht zichtbaar, als een opvallende heldere oranjerode ‘ster’ in het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Halverwege de avond van 8 december zie je de planeet op geruime afstand rechtsboven de maan.
  • 10 december: Castor en Pollux (Tweelingen) links van maan

    Rond 22.00 uur zie je maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel staan, met direct links ervan de twee hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen: Castor en Pollux.