TESS

Ruimtetelescoop die naar exoplaneten speurt.

Artistieke weergave van de TESS-ruimtetelescoop die sinds 2018 exoplaneten in kaart brengt. (c) NASA
Artistieke weergave van de TESS-ruimtetelescoop die sinds 2018 exoplaneten in kaart brengt. (c) NASA

TESS, de Transiting Exoplanet Survey Satellite, is een ruimtetelescoop van de NASA die naar exoplaneten speurt. TESS is de opvolger van de Kepler-telescoop. Het grote verschil is dat TESS de hele nabije sterrenhemel bekijkt, terwijl Kepler maar een taartpuntje bestudeerde. TESS gebruikt, net als Kepler, de zogeheten transitmethode. Die methode zoekt naar dipjes in het sterlicht die ontstaan als een planeet voor de ster langs beweegt.

Lees verder na de afbeelding.TESS met techniciTechnici leggen de laatste hand aan de TESS-ruimtetelescoop. De telescoop werd in 2018 succesvol gelanceerd. (c) NASA

Langerekte baan
TESS werd in april 2018 gelanceerd en zou officieel twee jaar dienst doen. Zoals wel vaker bij ruimtetelescopen is de missie na 2020 verlengd. In april 2021 had TESS inmiddels 2600 kandidaat exoplaneten ontdekt. 122 daarvan zijn door andere telescopen bevestigd en hoeven daardoor niet meer het predicaat 'kandidaat' te voeren.

Bijzonder aan TESS is de langgerekte baan die de ruimtetelescoop aflegt. De telescoop blijft daarmee zo ver mogelijk van de storende aantrekkingskracht van de maan verwijderd.

TESS bekijkt elke 27 dagen een ander stuk van de hemel. Het eerste jaar bestudeerde TESS porties van de zuidelijke hemelhelft. Het tweede jaar was de noordelijke hemelhelft aan de beurt. De gebied boven de zuidpool en de noordpool worden bijna continu. Die gebieden zullen ook extra aandacht krijgen van de toekomstige JWST-ruimtetelescoop. JWST kan bijvoorbeeld veelbelovende waarnemingen van TESS opvolgen en naar atmosferen van exoplaneten kijken.

Bronnen: Nederlandse Wikipedia, Engelse Wikipedia, NASA