• 8 oktober: Ochtend: Mercurius laag in oosten

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.00 uur, kun je hem zien als een heldere ‘ster’, laag aan de oostelijke hemel. ’s Avonds rond 22.00 uur is vrij hoog in het zuidoosten een mooie nauwe samenstand waarneembaar van de bijna vol verlichte maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand pal boven de maan.
  • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (Volle Maan stoort)

    Volle Maan (22.54 uur); de maan bevindt zich op dat moment hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechts van de maan prijkt de planeet Jupiter. Vannacht is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. Vanwege het vele storende maanlicht zullen er helaas niet veel ‘vallende sterren’ te zien zijn. Wil je toch een poging wagen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.

  • 13 oktober: Aldebaran rechtsonder maan

    Rond middernacht staat de maan vrij hoog aan de oostelijke hemel. Op geruime afstand rechtsonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Op veel grotere afstand linksonder de maan staat de rode planeet Mars, en rechtsboven de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn – de bekende open sterrenhoop in de Stier.