Star party over het flitsende heelal (Museon-Omniversum, Den Haag)

De BlackGEM-telescopen in Chili zijn speciaal gemaakt om snelle veranderingen aan de hemel te lokaliseren. (c) BlackGEM
De BlackGEM-telescopen in Chili zijn speciaal gemaakt om snelle veranderingen aan de hemel te lokaliseren. (c) BlackGEM

Op vrijdagavond 31 maart gaat de interactieve planetariumvoorstelling in het Haagse Museon-Omniversum over snelle veranderingen aan de hemel. Van bewegende objecten zoals planetoïden, satellieten en exoplaneten tot exploderende supernova's, botsende zwarte gaten en fuserende neutronensterren. Speciale gast is de sterrenkundige Steven Bloemen (Radboud Universiteit). Hij is expert op het gebied van het flitsende heelal. Natuurlijk zijn ook de planetariumspecialisten van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) van de partij. Tijdens de voorstelling is er tijd voor vragen.

Steven Bloemen (Radboud Universiteit) is een Vlaams-Nederlandse specialist op het gebied van snelle veranderingen aan de hemel. Hij werkte onder andere mee aan MeerLICHT. Dat is een in Nederland gebouwde optische telescoop die sinds 2017 gekoppeld is aan de Zuid-Afrikaanse radiotelescopen van MeerKAT. Dankzij deze koppeling kunnen astronomen tegelijkertijd in het optische én in het radiogebied de hemel afspeuren naar bijvoorbeeld pulsars, snelle radioflitsen, supernova's en veranderingen in het actieve centrum van onze Melkweg.

Op dit moment is Bloemen veel bezig met BlackGEM. Dat zijn drie optische telescopen die in Noord-Chili heftige, snelle gebeurtenissen in het heelal gaan lokaliseren. BlackGEM gaat bijvoorbeeld zoeken naar samensmeltende zwarte gaten en botsende neutronensteren.

Plaats: Museon-Omniversum, de Dome, President Kennedylaan 5, 2517 JK Den Haag
Datum: vrijdag 31 maart 2023
Aanvang: 20.30 uur
Taal: Nederlands
Prijs: € 12,50 (kortingskaarten zijn niet geldig, m.u.v. de Ooievaarspas)
Duur: 1 uur 30 minuten

Informatie over Museon-Omniversum | kaartjes