Live show: eerste beelden gemaakt met James Webb-ruimtetelescoop (One Planet, Den Haag)

Artistieke weergave van de James Webb Space Telescope. (c) Northrop Grumman
Artistieke weergave van de James Webb Space Telescope. (c) Northrop Grumman

Op vrijdagavond 15 juli organiseert One Planet (de nieuwe naam van Museon-Omniversum) samen met de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie een speciale planetariumshow rond de eerste beelden van de James Webb-ruimtetelescoop. De avond duurt van 20.30 tot 22.00 uur. Kaartjes kosten 10 euro.

De James Webb-ruimtetelescoop werd op 25 december 2021 gelanceerd en is inmiddels aangekomen op de plek van bestemming, uitgeklapt, afgesteld en getest. De eerste échte beelden komen op 12 juli binnen. En op 15 juli kun je ze bewonderen in de koepelbioscoop van One Planet in Den Haag tijdens een interactieve planetarium-show.

De Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck zal uitleg geven over Webb en over de nieuwe beelden. Van Dishoeck is al 25 jaar bij Webb betrokken, nog voordat de telescoop gemaakt werd. Zij leidde de Nederlandse bijdrage aan het geavanceerde MIRI-instrument. Dat instrument rafelt infraroodlicht uiteen en kan dwars door stofwolken kan kijken.

Naast Van Dishoeck zijn ook sterrenkundigen van het mobiele planetarium van NOVA aanwezig. Ze hebben het mobiele planetarium thuisgelaten en bedienen nu de gigantische koepel van One Planet. Ze vliegen samen met het publiek door ons zonnestelsel, naar de Webb-telescoop en verder.

Na afloop van de show is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Bestel kaartjes