Rubicon voor radioflitsonderzoeker Inés Pastor Marazuela (UvA en ASTRON)

Inés Pastor Marazuela (UvA en ASTRON) mag met een zogeheten Rubiconbeurs twee jaar onderzoek doen in het buitenland. Dat heeft NWO zojuist gemeld. Pastor Marazuela gaat voor twee jaar naar de Universiteit van Manchester. Daar wil ze de oorsprong ontrafelen van snelle radioflitsen.

Inés Pastor Marazuela (eigen foto)
Inés Pastor Marazuela (eigen foto)

Korte, felle, radioflitsen uit het verre heelal zijn meestal eenmalig, maar sommige flitsen herhalen zich. Pastor Marazuela wil hun oorsprong ontrafelen door heel gevoelige waarnemingen te doen met de Zuid-Afrikaanse MeerKAT-radiotelescoop en de daaraan gekoppelde en in Nederland gebouwde MeerLICHT-telescoop.

Inés Pastor Marazuela, die in november 2022 hoopt te promoveren, kwam in 2019 in het nieuws toen ze met collega's hun telescooptijd op La Palma opofferden voor een blik op de eerste interstellaire komeet 2I/Borisov. En in 2021 toonde ze met medeonderzoekers in een publicatie in Nature aan dat het herhalende patroon in de kosmische radioflitser FRB20180916B niet wordt veroorzaakt door de krachtige sterrenwind van een begeleidende ster, zoals eerder werd vermoed.

Over Rubicon
De Rubiconbeurs van NWO wil jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid geven om internationale onderzoekservaring op te doen. Pastor Marazuela is een van de 15 onderzoekers die een Rubicon ontvangt. 14 van hen, inclusief Pastor Marazuela vertrekken 24 maanden. Een laureaat gaat 12 maanden weg.

Bron: NWO