Emeritus hoogleraar sterrenkunde Richard Strom neemt eindelijk Chinese prijs in ontvangst

Richard Strom, emeritus hoogleraar radiosterrenkunde aan de UvA, nam onlangs, na een jaar wachten, een hoge Chinese prijs in ontvangst. Strom, die ook onderzoeker was bij ASTRON, kreeg de prijs vanwege zijn jarenlange samenwerking met Chinese astronomen.

Richard Strom ontvangt de prijs uit handen van de Chinese ambassadeur Tan Jian. (c) Richard Strom
Richard Strom ontvangt de prijs uit handen van de Chinese ambassadeur Tan Jian. (c) Richard Strom

Strom ontving de Chinese International Science and Technology Cooperation Award 2021 eind december 2022 uit handen van de Chinese ambassadeur in Nederland, de heer Tan Jian. De prijs zou eind 2021 worden uitgereikt, maar de uitreiking werd een jaar uitgesteld vanwege coronabeperkingen.

Richard Strom zette zich ruim 25 jaar in voor de samenwerking van de Nederlandse en de Chinese sterrenkunde. Hij was onder andere betrokken bij de totstandkoming van FAST, de grootste telescoop ter wereld. Verder gaf hij in China colleges (radio)sterrenkunde en bekleedde hij een gasthoogleraarschap bij de Chinese academie van wetenschappen.

Strom won ook in 2020 al een Chinese samenwerkingsprijs. De prijs van 2021 is de "hoogste wetenschappelijke eer voor buitenlanders", aldus de Chinese academie van wetenschappen.

Bron: CAS (Chinese academie van wetenschappen)