Bezoek aan de grote telescopen in Noord-Chili

Nederlandse journalisten hebben de afgelopen week een bezoek gebracht aan de grote ESO-telescopen in het noorden van Chili. Het gaat om de Very Large Telescope en het nieuwe ALMA-project.

Nederlandse astronomen, die samenwerken binnen de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, zijn nauw betrokken bij beide observatoria. Nederland is lid van de ESO, de Europese organisatie voor sterrenkundig onderzoek op het zuidelijk halfrond. En sinds kort is de Nederlandse astronoom Tim de Zeeuw de nieuwe topman van ESO.

ESO beheert een aantal grote telescopen in Chili, en bouwt er ook mee aan nieuwe, zoals de immense radiotelescoop . Nederland maakt ontvangers voor de 66 schotelantennes waaruit ALMA gaat bestaan.

Na een bezoek aan de op Cerro Paranal in de Noord-Chileense Atacama-woestijn, voerde de reis verder naar het noordelijke Andesgebergte, waar op de Chajnantor-hoogvlakte op 5000 meter boven zeeniveau ALMA wordt gebouwd.

De omstandigheden in Chili om sterren te kijken zijn ideaal: het is er helder en donker en de atmosfeer bevat weinig vocht. Heel af en toe zijn de omstandigheden wat minder ideaal, zoals vorige week. Toen werd Chajnantor bezocht tijdens een sneeuwstorm.

Hieronder volgt een impressie van de rondreis door Chili aan de hand van links naar tv-uitzendingen, een weblog, artikelen en een fotopagina.

Links:

Paranal in RTL Nieuws van 17 september (stream RTL)
Paranal in RTL Nieuws van 17 september (wmv 5 MB)

ALMA in RTL Nieuws van 18 september (stream RTL)
ALMA in RTL Nieuws van 18 september (wmv 5 MB)

Weblog Sterren in de Andes/VPRO Noorderlicht

Volkskrant-artikel Govert Schilling

Artikel Govert Schilling in Technisch Weekblad

Artikel Sander Koenen in de Universiteitskrant Groningen

Artikel NRC Handelsblad 10 november 2007 door Margriet van der Heijden

De Very Large Telescope in Quest, door Tonie Mudde

Artikel Tonie Mudde over ALMA in DAG van 6 december 2007

Artikel over de VLT in EOS van januari 2008 door Govert Schilling

Sander Koenen in KIJK over ALMA

Artikel over de VLT van Sander Koenen in National Geographic Junior