VISTA en VST

Europese survey-telescopen in Chili die grote stukken hemel afspeuren.

VISTA (rechtsvoor) en VST (midden tussen de grote VLT's). (c) Jean-Marc Lecleire/PNA/ESO
VISTA (rechtsvoor) en VST (midden tussen de grote VLT's). (c) Jean-Marc Lecleire/PNA/ESO

VISTA en de VST zijn twee krachtige Europese telescopen die in Chili op de berg Paranal in één keer grote stukken hemel kunnen afspeuren. Daarmee zijn ze een aanvulling op bijvoorbeeld de VLT en de Hubble die steeds maar een klein stukje bekijken.

VISTA, de Visible and the Infrared Survey Telescope for Astronomy, heeft een hoofdspiegel van 4,1 meter en is speciaal bedoeld voor het nabij-infrarode golflengtegebied. Het hart van VISTA is een 3000 kilogram wegende camera met 16 speciale infrarooddetectors die afbeeldingen maken van 67 megapixels. VISTA kan bijvoorbeeld objecten bestuderen die achter stofwolken schuilgaan.

De VST, ofwel de VLT Survey Telescope, is een 2,4-meter telescoop die is uitgerust met OmegaCAM. Dat is een onder Nederlandse leiding ontwikkelde 268-megapixel groothoekcamera van 770 kilogram. De VST is bedoeld voor zichtbaar licht.

Tekst gaat door na de foto van OmegaCAM.OmegaCAMDe OmegaCAM met bovenop 32 ccd-detectors die bij elkaar foto's maken van 268 megapixels. (c) ESO/INAF-VST/OmegaCAM/O. Iwert

VISTA en VST produceren enorme hoeveelheden gegevens. In totaal gaat het om meer dan 100 terabyte aan gegevens per jaar. Om die gegevens in goede banen te leiden, is in Nederland een datacentrum opgericht met de naam OmegaCEN.

Meer over VISTA en de VST op de website van ESO