Lezing: Is er leven op ijsmanen (Amersfoort)

Artistieke weergave van waterpluimen op Enceladus, een maan van Saturnus. (c) NASA/JPL-Caltech
Artistieke weergave van waterpluimen op Enceladus, een maan van Saturnus. (c) NASA/JPL-Caltech

Op 21 juni van 20.00 tot 22.00 uur geeft Stéphanie Cazaux (TU Delft) een lezing over ijsmanen bij Saturnus en Jupiter. De lezing is in Het Groene Huis in Amersfoort en wordt georganiseerd door Sterrenwacht Midden Nederland.

Tijdens deze lezing zal Stéphanie Cazaux inzicht geven in de kennis over de oceanen die zich bevinden onder de kilometers dikke ijslagen van manen in ons zonnestelsel. Ze vertelt over de lessen die we hebben geleerd van de Cassini-missie, met specifieke aandacht voor de ijsmanen rond Saturnus. Een van deze manen, Enceladus, onderscheidt zich door cryovulkanen.

Dankzij de recente metingen van de James Webb-ruimtetelescoop kunnen onderzoekers in meer detail de ijsmanen van Jupiter bestuderen en de mysteries ontrafelen van de oceanen die verborgen liggen onder dikke lagen ijs.

Ook bespreekt Cazaux hoe we met experimenten op aarde meer te weten kunnen komen over ijsmanen. Verder gaat ze in op de plannen voor toekomstige missies die ons nog meer inzicht kunnen bieden in de potentie van leven in deze onontdekte oceanen.

Over Stéphanie Cazaux
Dr. Stéphanie Cazaux is universitair hoofddocent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft. Ze behaalde in 1999 haar mastergraad in de astronomie aan de Universiteit van Nice, Frankrijk. Ze promoveerde in 2004 aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2004. Na haar promotie werkte ze als onderzoeker bij verschillende binnen- en buitenlandse instellingen. Nu werkt ze aan de Technische Universiteit Delft. Haar focus ligt op laboratoriumexperimenten en astrofysische modellen.

Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort.
Datum: Vrijdag 21 juni 2024, 20.00 uur tot 22.00 uur (de zaal opent om 19.30 uur).
Toegang: €7,50  (leden gratis) 
Meer informatie en tickets