Jongerencollege: spookdeeltjes, ijsklontje, neutrino's (online vanuit Nijmegen)

IceCube op de Zuidpool. (c) Martin Wolf, IceCube/NSF
IceCube op de Zuidpool. (c) Martin Wolf, IceCube/NSF

Voor jongeren tussen de pakweg 10 en 20 jaar die houden van natuurkunde, wiskunde en sterrenkunde organiseert de Sterrenkundeclub Radboud een serie colleges. In het online hoorcollege van zaterdag 15 januari komt prof. dr. Dirk Ryckbosch (UGent) vertellen over neutrino's en het nieuws van vorig jaar, dat er eentje in het Zuidpoolijs is ontdekt die gekoppeld wordt aan een zwart gat van buiten onze Melkweg.

Dat klinkt als een sterk verhaal, toch? Ja, want die spookdeeltjes, neutrino's, zijn toch ongrijpbaar en vliegen overal doorheen? Kom gewoon luisteren naar het boeiende verhaal van de hoogleraar..

Sterrenkundeclub Radboud wil verdergaan dan het vak natuurkunde op de middelbare school en jongeren uitdagen verder te kijken dan de bekende formules. Via echte colleges maken de jongeren kennis met de kleinste deeltjes (zoals elektronen en quarks), met de allergrootste structuren (zoals melkwegstelsels en sterrenclusters) en met obscure zaken als donkere materie, zwarte gaten en gravitatiegolven.

De lezingen worden gegeven door onder andere (oud)studenten, onderzoekers en wetenschappers en gaan verder dan de basiscursussen Sterrenkunde die er op veel plaatsen worden gegeven. De colleges zijn op zaterdag van 13.30 uur tot 15.30 uur. De colleges zijn vooralsnog online. De kosten zijn €5 per keer. Na inschrijving ontvang je een link.

Jaarkalender

  • zaterdag 15 januari 2022 - Kosmische neutrino's
  • zaterdag 12 februari 2022 - meer info volgt
  • zaterdag 12 maart 2022 - meer info volgt
  • zaterdag 9 april 2022 - meer info volgt
  • zaterdag 7 mei 2022 - meer info volgt
  • zaterdag 4 juni 2022 - meer info volgt

Meer informatie en aanmelden