Terug naar Vragen over ruimtevaart

Zullen mensen ooit naar de sterren kunnen reizen?

ruimtevaart
ruimtevaart

Kort antwoord:
Zeg nooit nooit.

Langer antwoord:
Voorlopig zit het er niet in. Zelfs de dichtstbijzijnde ster, Alfa Centauri, staat al op een afstand van ruim vier lichtjaar, oftewel zo'n veertig biljoen kilometer. Zelfs de snelste ruimtesonde die ooit is gebouwd (Voyager 1, met een snelheid van 62.000 kilometer per uur) zou er nog ruim zeventigduizend jaar over doen om die afstand af te leggen.

Momenteel zijn er geen technieken bekend om grote, bemande ruimteschepen tot zulke enorme snelheden te versnellen. Zelfs al zou het lukken om dergelijke ongekende versnellingen te realiseren, dan nog is er de limiet van de lichtsnelheid: geen enkel voorwerp kan zich met een hogere snelheid door de ruimte verplaatsen dan 300.000 kilometer per seconde, en met die snelheid duurt het al snel vele jaren of zelfs tientallen jaren om de dichtstbijzijnde sterren te bereiken.

De ontwikkeling van de ruimtetechnologie staat echter niet stil, en er wordt ijverig gespeculeerd over nieuwe aandrijftechnieken, bijvoorbeeld met behulp van antimaterie (de wederzijdse annihilatie van materie en antimaterie produceert veel energie). Ook zijn er al redelijk uitgewerkte plannen voor een ruimtekolonie, die gerust vele eeuwen over een reis naar de sterren mag doen. De bemanning die van de aarde vertrekt maakt het eind van de reis dan natuurlijk niet mee; dat voorrecht is voorbehouden aan de verre nakomelingen van de pioniers.

Kortom: uitgesloten is het niet. Als de technologie het ooit toelaat, zal er zeker een (bemande) reis naar een andere ster worden ondernomen. Maar het lijkt zeer ireëel om te verwachten dat dat deze eeuw nog gaat lukken.

Overigens duurt een interstellair tripje met bijna de lichtsnelheid voor de bemanning zelf helemaal niet zo lang. Einsteins relativiteitstheorie beschrijft heel nauwkeurig hoe de tijd trager verloopt voor objecten die met bijna de lichtsnelheid bewegen. Voor de achterblijvers op aarde mag het tientallen jaren duren voordat zo'n supersnel ruimteschip bij een andere ster aankomt; voor de bemanning aan boord verstrijken er misschien maar een paaar maanden.

Terug naar Vragen over ruimtevaart