Terug naar Vragen over aarde, zon en maan

Zijn er ooit mensen geraakt door meteorieten?

ashes
ashes

Kort antwoord:
Ja.

Langer antwoord:
Gemiddeld komt er elke dag wel ergens op aarde een meteoriet neer. In verreweg de meeste gevallen komen die ruimtestenen terecht in de oceaan, of in een onbewoond gebied zoals een woestijn, een steppe, een jungle of een ijsvlakte. Maar soms loopt het minder goed af.

De 31-jarige Ann Hodges uit Sylacauga, Alabama, liep in 1954 een brandwond in haar zij op toen ze tijdens haar slaap getroffen werd door een forse meteoriet. In 1992 werd een jongetje in Mbale, Oeganda, op ijn hoofd geraakt door een klein ruimtesteentje van 3 gram. Volgens onbevestigde overleveringen zouden twee opvarenden van het VOC-schip Malacca in 1648 gedood zijn door de inslag van een meteoriet. En Chinese kronieken maken melding van duizenden doden bij een ware stenenregen in 1490.

Veel van de oudere verhalen zijn moeilijk te verifiëren. Wel staat vast dat in 1972 een koe gedood werd door de inslag van een meteoriet in Venezuela, en gaan er (onbevestigde) verhalen over een Egyptische hond die in 1911 het slachtoffer werd van een meteorietval. Daarnaast gebeurt het met enige regelmaat dat auto's of huizen worden geraakt - onder andere in 1990 in Glanerbrug bij Enschede.

Indirecte verwondingen zijn er natuurlijk ook: op 15 februari 2013 explodeerde een grote meteoriet boven de Russische stad Tsjeljabinsk en liepen ruim duizend mensen snijwonden op door rondvliegend glas. Ook bij de zware inslag boven de Toengoeska-rivier in Siberië, in 1908, zouden enkele nomaden gewond zijn geraakt.

Erg groot is het risico in elk geval niet. De kans om geraakt te worden door een omvallende boom of een uit de bocht gevlogen auto is vele malen groter.

Terug naar Vragen over aarde, zon en maan