Terug naar Vragen over het zonnestelsel

Welke planeet heeft de meeste manen?

zonnestelsel
zonnestelsel

Kort antwoord:
Saturnus heeft er 145 (geteld in mei 2023). Jupiter heeft er 95. Uranus heeft 28 manen. Neptunus 16.

Langer antwoord:
Een maan (of satelliet) is een hemellichaam dat een baan beschrijft rond een planeet. De aarde heeft één maan. De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos.

De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - hebben het grootste aantal manen. De vier grootste manen van Jupiter werden in 1610 al ontdekt door Galileo Galilei in Italië; de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens ontdekte de grote Saturnusmaan Titan in 1655. Later werden er bij de reuzenplaneten nog veel meer manen ontdekt, deels met telescopen op aarde, deels door passerende ruimtesondes. In veel gevallen gaat het om kleine hemellichamen van steen of ijs, met afmetingen van hooguit enkele tientallen kilometers.

Overigens hebben de dwergplaneten Pluto en Eris ook manen (Pluto heeft zelfs vijf manen, één relatief grote en vier kleintjes), en komen er ook veel planetoïden en ijsdwergen voor met manen. Tot op heden is nog nooit een 'maan van een maan' ontdekt, hoewel zo'n object in principe wel zou kunnen bestaan.

Terug naar Vragen over het zonnestelsel