Terug naar Vragen over de sterrenhemel

Ik zag iets bewegen aan de sterrenhemel. Wat was het?

sterrenhemel
sterrenhemel

Kort antwoord:
Waarschijnlijk een vliegtuig, een satelliet of een meteoor ('vallende ster').

Langer antwoord:
Er beweegt van alles aan de sterrenhemel. Natuurlijk staan de sterren en de planeten zelf ook niet stil: ze lijken zich langzaam aan de hemel te verplaatsen als gevolg van de draaiing van de aarde. Maar soms zie je een object met vrij hoge snelheid tussen de sterren door bewegen.

Heeft het bewegende object rode of witte knipperlichtjes? Dan is het een vliegtuig. Als het niet al te hoog is, kun je de motoren soms horen.

Is er sprake van een vrij langzaam bewegende lichtstip, ongeveer zo helder als een gewone ster, die enkele minuten achtereen zichtbaar is? Dan is het waarschijnlijk een satelliet (kunstmaan) in een baan om de aarde. Satellieten zijn vooral aan het begin en aan het einde van de nacht zichtbaar: ze worden dan nog door de zon beschenen terwijl het beneden al nacht is.

Heeft de satelliet een extreem grote helderheid (feller dan de helderste ster aan de hemel)? Dan heb je geluk en heb je waarschijnlijk het internationale ruimtestation ISS gezien. Meer informatie daarover vind je hier. Het ruimtestation is zo helder omdat het zeer grote zonnepanelen heeft die het zonlicht weerkaatsen.

Zie je een zeer helder oranje-geel object op onregelmatige snelheid langs de hemel bewegen? Dat is vermoedelijk een Thaise geluksballon. Vaak worden ze in groepjes tegelijk opgelaten. Ze bewegen op stromingen in de lucht, waardoor richting en snelheid sterk kunnen variëren.

Is er sprake van een snel bewegend object dat hooguit enkele seconden zichtbaar is? Dan gaat het zo goed als zeker om een meteoor ('vallende ster'), veroorzaakt doordat een kosmisch gruisdeeltje met hoge snelheid de aardse dampkring binnendringt en op een hoogte van enkele tientallen kilometers de luchtmoleculen tot gloeien brengt. Als het binnendringende ruimtesteentje groter is dan een paar centimeter, is de bijbehorende meteoor extra helder en wordt het verschijnsel een vuurbol genoemd.

Zie je iets aan de hemel bewegen dat in geen van deze categorieën past? Dan heb je een ongeïdentificeerd vliegend object gezien (unidentified flying object, UFO). Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen alledaagse verklaring voor bestaat; veel UFO's veranderen na enig speurwerk in IFO's.

 

Terug naar Vragen over de sterrenhemel