Terug naar Vragen over aarde, zon en maan

Hoe vind ik de maanstand van een bepaalde datum?

sterrenhemel
sterrenhemel

Kort antwoord:
In een sterrenkundig jaarboek of op internet.

Langer antwoord:
De maan doorloopt elke 29 dagen, 12 uur en 44 minuten zijn schijngestaltencyclus, van Nieuwe Maan via Eerste Kwarter, Volle Maan en Laatste Kwartier naaar de volgende Nieuwe Maan. Die maanstanden vallen steeds op verschillende dagen en data. Toch willen mensen vaak weten wat de maanstand op een bepaalde datum was (of zal zijn). Tegenwoordig is het niet meer zo ingewikkeld om daar achter te komen.

In sterrenkundige jaarboeken, zoals de Sterrengids, de Gids voor Sterren en Planeten (beide uitgegeven door Stichting De Koepel) en het Jaarboek sterrenkunde (uitgegeven door Fontaine Uitgevers) worden voor een compleet jaar de maanstanden gegeven. Dergelijke jaarboeken zijn in de betere boekhandels te verkrijgen, of in de bibliotheek te raadplegen.

Makkelijker is het misschien om de maanstand voor een bepaalde datum op te zoeken op een sterrenkundige website. De betrouwbaarste website is de MoonPhase-pagina van het United States Naval Observatory. Op die pagina kun je elk gewenst jaar tussen 1700 en 2035 intypen, en een overzicht gepresenteerd krijgen van de schijngestalten van de maan voor dat jaar.

Een mooie grafische weergave van de maan op elke gewenste datum is te vinden op de maanfasenpagina van de website 'Calenders through the ages'.

Terug naar Vragen over aarde, zon en maan