Terug naar Vragen over buitenaards leven

Hadden oude culturen contact met buitenaardse wezens?

buitenaards leven
buitenaards leven

Kort antwoord:
Zo goed als zeker niet.

Langer antwoord:
Er doen (vooral op internet) veel verhalen de ronde over mogelijk contact tussen buitenaardse beschavingen en oude culturen op aarde. Zo zouden de bouwers van de Egyptische piramiden en van Stonehenge hulp gehad 'moeten' hebben van buitenaardse wezens. Reliëfs in Maya-graftombes zouden buitenaardse ruimteschepen weergeven, en de Nazca-lijnen in Peru vormden volgens sommigen landingsbanen voor UFO's. En in vrijwel alle oude geschriften, waaronder de Bijbel, zijn passages aangetroffen die mogelijk zouden kunnen slaan op buitenaards bezoek.

In werkelijkheid is er echter geen enkel steekhoudend 'bewijs' voor die vergezochte hypothese. In vrijwel alle gevallen is er sprake van een bouwwerk of geschrift waarover nog veel onbekend is (niet zo gek als het gaat om artefacten van vaak duizenden jaren oud), en dan is het heel gemakkelijk om mogelijke dwarsverbanden te ontdekken met een uit de lucht gegrepen idee over buitenaards bezoek aan de aarde.

Puur wetenschappelijk gezien valt natuurlijk niet met 100 procent zekerheid uit te sluiten dat onze planeet ooit bezocht is geweest door buitenaardse toeristen, maar zo lang overtuigende aanwijzingen of bewijzen daarvoor ontbreken, lijkt er geen enkele reden om die vergezochte mogelijkheid serieus te nemen.

Terug naar Vragen over buitenaards leven