Terug naar Vragen over het zonnestelsel

Bestaat Planeet X (Nibiru)?

zonnestelsel
zonnestelsel

Kort antwoord:
Nee.

Langer antwoord:
Al tientallen jaren lang doen er verhalen de ronde over een mysterieuze Planeet X die op enig moment het zonnestelsel binnendringt en daar met zijn zwaartekrachtsstoringen dood en verderf zaait. Volgens sommige onheilsprofeten gaat het om de planeet Nibiru, die bij de Soemeriërs al bekend zou zijn geweest. Al die verhalen zijn flauwekul.

In de Oudheid waren er zeven 'planeten' bekend: de zon, de maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Toen in de Renaissance werd ontdekt dat de aarde zelf een planeet is die net als de andere planeten een baan om de zon beschrijft, telde het zonnestelsel zes planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter en Saturnus. In 1781 en 1846 werden Uranus en Neptunus ontdekt, waarmee de teller op acht kwam te staan. Pluto werd na de ontdekking in 1930 beschouwd als de negende planeet, maar is zijn planeetstatus inmiddels alweer kwijt.

Er is altijd gespeculeerd over het bestaan van planeten die nog niet zijn ontdekt. Buiten de baan van Neptunus zijn de afgelopen decennia bijvoorbeeld vele honderden 'ijsdwergen' ontdekt, waarvan sommige ongeveer even groot zijn als Pluto. En het is niet volledig uitgesloten dat zich op zeer grote afstand van de zon planeten bevinden die qua afmetingen vergelijkbaar zijn met Mars.

Een planeet die op het punt staat de binnendelen van het zonnestelsel binnen te dringen, zou echter al lang zijn opgemerkt, en zou zijn zwaartekrachtsinvloed (op andere hemellichamen, maar ook op interplanetaire ruimtesondes) al lang hebben doen voelen.

Natuurlijk beweren de Nibiru-gelovigen dat het bestaan van hun mysterieuze planeet angstvallig geheim wordt gehouden door de NASA, de CIA of de geheime Wereldregering. Tegen bijgeloof is geen kruid gewassen.

Terug naar Vragen over het zonnestelsel