Warm and cold gas in low-mass protostars

Warm and cold gas in low-mass protostars

Umut Yildiz is op 1 mei gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op zijn onderzoek naar de vorming van lage-massa sterren. Hij heeft in zijn onderzoek gebruik gemaakt van waarnemingen aan protostellaire omgevingen met de Herschel-ruimtetelescoop en meerdere aardse telescopen.

Lage-massa sterren (maximaal twee zonsmassa’s) hebben verschillende waarneembare componenten wanneer ze ontstaan, zoals bipolaire straalstromen, de centrale protoster en een omhulsel. Met de Herschel-ruimtetelescoop, de Atacama Pathfinder EXperiment, de James Clerk Maxwell Telescope, de IRAM 30-meter telescoop en de Onsala-radiotelescoop heeft Yildiz de fysische eigenschappen van de protostellaire omgeving van twee sterren in kaart gebracht. Het CO-molecuul is hierbij een van de beste tracers.

In het onderzoek is de locatie en de stroomsnelheid van het CO in de bipolaire straalstromen bepaald. Ook zijn de eerste directe bewijzen geleverd van de door UV-straling verwarmde ‘cavity walls’ van het gas rond de straalstromen. Daarbij is de hoeveelheid CO in het omhulsel bepaald.

Woensdag 1 mei 2013

Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden

Promotor: Prof. dr. E.F. van Dishoeck