Vorming van planeten onderzocht (promotie Aaron Greenwood, RUG)

Aaron Greenwood promoveerde op 15 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bestudeerde protoplanetaire schijven: de schijven van gas en stof rond een nieuw vormende ster. Deze schijven evolueren langzaam en klonteren in de loop van enkele miljoenen jaren samen, waarbij ze uiteindelijk nieuwe planeten kunnen vormen.

De komende jaren zullen zowel de James Webb-ruimtetelescoop als de zeer grote E-ELT-telescoop in de Atacama-woestijn operationeel zijn. Met deze instrumenten zal het mogelijk zijn protoplanetaire schijven gedetailleerder te observeren dan ooit tevoren. Maar om deze meer gedetailleerde observaties te begrijpen, zijn ook meer gedetailleerde computermodellen nodig.

Dit is waar het promotieonderzoek van Greenwood om draaide: hij probeerde de structuur en chemie van protoplanetaire schijven te begrijpen met behulp van een computercode genaamd ProDiMo. Daarvoor heeft hij de schijven rond "T Tauri" sterren bestudeerd, sterren die lijken op onze eigen zon, en daarnaast ook de schijven rond "bruine dwergen" (sterren die te klein zijn om kernfusie op te starten).

Greenwood ontdekte dat protoplanetaire schijven rond bruine dwergen eenvoudigweg verkleinde versies van de grotere schijven rond T Tauri-sterren zijn. Dit suggereert dat zich ook rond rond bruine dwergen planeten kunnen vormen.

Verder onderzocht Greenwoord infraroodspectra van T Tauri-schijven, waarin hij de spectraallijnen van eenvoudige gasvormige moleculen zoals water-koolmonoxide analyseerde en keek hoe de evolutie van kleine stofdeeltjes de spectra kan beïnvloeden. De mid-infrarode spectra kunnen ons veel vertellen over de planeetvormende gebieden van de schijf en mijn werk zal ons helpen de temperaturen en moleculaire samenstellingen van deze planeetvormende regio's te bepalen.

Het promotieonderzoek van Aaron Greenwood vond plaats bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut.


BronProefschrift