Transient events in the solar photosphere at high spatial and temporal resolution

Op 9 maart is Catherine Fischer gepromoveerd aan Universiteit Utrecht op haar onderzoek naar veranderingen van het magneetveld aan het oppervlak van de zon.

Het magnetisch veld van de zon bepaalt voor een groot deel het uiterlijk en gedrag van onze dichtstbijzijnde ster. Het onderzoek van Catharine Fischer richt de schijnwerpers op plotselinge en kortdurende veranderingen van het magnetisch veld aan het oppervlakte van de zon. Een voorbeeld van zo’n gebeurtenis is een zonne-eruptie waarbij enorme hoeveelheden geladen deeltjes de ruimte in geslingerd worden. Zulke gebeurtenissen kunnen op aarde tot geomagnetisme stormen leiden. Een studie van een dergelijke eruptie, ontstaan in een grote zonnevlek, maakt deel uit van dit onderzoek.
Magnetische velden zijn op de zon ook op zeer kleine ruimtelijke schalen aanwezig. Het fractalachtige patroon herhaalt zich tot op schalen die zelfs met de krachtigste hoge-resolutie zonnetelescopen nog niet waar te nemen zijn. Er wordt gedacht dat het dynamische gedrag op deze verhoudingsgewijs kleine schaal een grote rol speelt bij de warmteoverdracht tussen het zonneoppervlak en de hogere atmosfeer van de zon. Fischer onderzocht de evolutie van magneetvelden op kleine ruimtelijke schalen om statistische gegevens te verkrijgen over gebeurtenissen waarbij magneetvelden elkaar opheffen of juist versterken.

Woensdag 9 maart 2011, 12.45
Astronomisch instituut, Universiteit Utrecht
Academiegebouw
Domplein 29, Utrecht
Promotor: Prof. dr. C.U. Keller