The RAPTOR Code Modeling Polarized Emission from Black Hole Accretion Flows (promotie Thomas Bronzwaer, RU)

Een zwart gat uit de simulatie van Bronzwaer. (c) Bronzwaer/Davelaar/Moscibrodzka/Falcke
Een zwart gat uit de simulatie van Bronzwaer. (c) Bronzwaer/Davelaar/Moscibrodzka/Falcke

Thomas Bronzwaer promoveert op 17 december bij de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn simulaties voor het in beeld brengen van zwarte gaten. Zijn promotor is Heino Falcke.

In zijn promotieonderzoek ontwikkelde Bronzwaer software waarmee men kunstmatige observaties van zwarte gaten en hun bijbehorende schaduw kan maken. Bijzonder aan deze software is dat het gepolariseerde afbeeldingen kan maken. Dit soort afbeeldingen houdt rekening met de richting waarin het licht trilt. Dat geeft informatie over de vorm van het magnetische veld rondom het zwarte gat. Ook lieten de simulaties van Bronzwaer zien de schaduw van een zwart gat gefografeerd kan worden (in 2019 werd dat ook echt gedaan). Ten slotte ontwikkelde Bronzwaer nieuwe methoden om het visualiseren van zwarte gaten compatibel te maken met virtual reality.

Zwarte gaten zijn zwart, net als de ruimte zelf. Maar toch kunnen we ze fotograferen. Dit komt omdat zwarte gaten in de praktijk zijn omringd door een 'accretiestroom', een draaiende vortex van invallend materiaal. Zeer veel energie komt vrij als dit materiaal valt in het zwaartekrachtsveld van het zwarte gat, en het gas wordt een gloeiend plasma.

Biografie
Thomas Bronzwaer (Nijmegen) behaalde zijn bachelors in informatica (Universiteit Utrecht, 2007) en lucht- en ruimtevaarttechniek (University of Southern California, 2011). Hierna volgde hij een master in natuur- en sterrenkunde op de Radboud Universiteit. Daarna startte hij zijn promotieonderzoek in de groep van Heino Falcke. Sinds 2020 werkt hij als postdoc op dezelfde afdeling.

Bron: Radboud Universiteit