The first steps of planet formation – Studying grain growth with millimetre interferometers.

Planeetvorming in een proto-planetaire schijf is een bijzonder homogeen proces. Dat concludeert de Leidse astronoom Dave Lommen. Op 23 april promoveert hij op zijn onderzoek naar het onstaan van planeten, aan de Universiteit Leiden.

Een proto-planetaire schijf is onmisbaar bij de vorming van planeten. De schijf onstaat uit het stof rond jonge sterren. Lommen combineerde waarnemingen van de Spitzer ruimtetelescoop en radiotelescopen in de Verenigde Staten en Australie om dit stof te onderzoeken. In tegenstelling tot wat tot nu toe werd aangenomen, blijken de hete binnendelen en koude buitendelen in een proto-planetaire zich niet onafhankelijk te ontwikkelen.

De Spitzer telescoop neemt waar in het infrarood en kan het warme stof, ter grote van zandkorrels, in de schijf in kaart brengen. Radiotelescopen zijn gevoelig voor koude kiezels en rotsblokken. Hoewel de modellen voorspelden dat normaal eerst de binnenste planeten rond een ster onstaan en daarna de buitenste, bleek uit het onderzoek van Lommen dat schijven met groter stof in de binnenste delen ook grote kiezels in de buitendelen hebben. Hieruit blijkt dat planeetvorming overal gelijktijdig in de schijf de schijf kan plaatsvinden.


Donderdag 23 april 2009, 15.00 uur, Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
Promotor: Prof. E.F. van Dishoeck
Copromotores: Dr. C.M. Wright, Dr. H.J. van Langevelde