The Cosmic-Ray Dominated Midplane of Protoplanetary Disks

Impressie van de protoplanetaire schijf, waarin de planeten van ons zonnestelsel zijn ontstaan. (Illustratie: David A. Hardy)
Impressie van de protoplanetaire schijf, waarin de planeten van ons zonnestelsel zijn ontstaan. (Illustratie: David A. Hardy)

Op 2 mei is Germán Chaparro Molano aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op zijn onderzoek naar de chemische en fysische evolutie van protostellaire schijven in samenhang met de prille omstandigheden van ons zonnestelsel. 

Dateringen van hemellichamen in ons zonnestelsel wijzen erop dat de zon en de protoplanetaire schijf waaruit planeten, meteorieten en kometen ontstaan waarschijnlijk op hetzelfde moment zijn gevormd uit een enkele nevel. Dit proces lijkt niet uniek te zijn voor ons zonnestelsel, maar ook plaats te vinden rond zogeheten ‘T Tauri’-sterren. 

Chaparro Molano heeft in zijn onderzoek modellen van de chemische evolutie van protoplanetaire schijven geanalyseerd en vergeleken met onze huidige kennis van de chemische samenstelling van hemellichamen in ons zonnestelsel. Dit was alleen mogelijk met consistente stralings- en hydrodynamische modellen van protoplanetaire schijven die de fysische invloeden op de chemische evolutie beschrijven. 

Donderdag 2 mei 2013
Kapteyn Astronomisch Instituut, Rijksuniversiteit Groningen
Promotor: prof. dr. I. Kamp