Sulphur, zinc and carbon in the Sculptor dwarf spheroidal galaxy - Promotie Asa Skuladottir (RUG)

Sulphur, zinc and carbon in the Sculptor dwarf spheroidal galaxy - Promotie Asa Skuladottir (RUG)

Op 18 april promoveerde Ása Skúladóttir aan de Rijksuniversiteit Groningen.  Ze bestudeerde de chemische evolutie van sterren. Ze deed dat aan de hand van het Sculptor dwergsterrenstelsel, een buur van onze Melkweg. Het Sculptorstelsel bevat voornamelijk oude sterren, waardoor het een ideaal object is om de vroege chemische evolutie van sterren te bestuderen.

Skúladóttir gebruikte hoge-resolutiespectra van 100 sterren om de chemische geschiedenis van het Sculptor dwergstelsel verder te onderzoeken. Zij mat als eerste de elementen zwavel (S) en zink (Zn) in een groot aantal sterren buiten de Melkweg. Ook ontdekte ze de eerste ster met een overschot aan koolstof (CEMP-no ster) in Sculptor. Men verwacht dat deze sterren het patroon van chemische elementen laten zien dat is achtergelaten door de allereerste sterren. Deze boeiende ontdekking heeft geleid tot een onderzoek naar de frequentie en oorsprong van CEMP-sterren in dwergsatellieten van de Melkweg.

Skúladóttir voerde haar promotieonderzoek uit bij de Afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut. Zij werkt inmiddels als postdoc aan het Max-Planck-Institut für Astronomie (Duitsland).

Promotie: Ása Skúladóttir
Titel: Sulphur, zinc and carbon in the Sculptor dwarf spheroidal galaxy

Datum: 18 april 2016
Universiteit: Kapteyn Instituut, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen
Promotor: Eline Tolstoy