Spiral density waves in the accretion discs of compact binaries (promotie Roque Ruiz-Carmona)

Spiral density waves in the accretion discs of compact binaries (promotie Roque Ruiz-Carmona)

Op 22 november promoveerde Roque Ruiz-Carmona aan de Radboud Universiteit op zijn onderzoek naar de stofschijven rond dubbelsterren. Zijn promotoren zijn Paul Groot en D. Steeghs (University of Warwick).

Accretieschijven, schijven rond een hemellichaam waarin gas en stof uit de omgeving zich ophoopt, kunnen in allerlei omgevingen voorkomen, van nieuwgevormde sterren die planeten bij zich kunnen hebben tot superzware zwarte gaten midden in sterrenstelsels. Het materiaal in een accretieschijf valt uiteindelijk op het centrale object als de schijf zijn impulsmoment verliest. Hoe dit precies gebeurt, is echter nog onduidelijk. Spiral density waves, die lijken op de spiraalvormige armen van ons sterrenstelsel, kunnen zich voordoen in de vorm van schijven en het impulsmoment opnieuw op gang brengen.

Voor dit proefschrift heeft Roque Ruiz-Carmona onderzoek gedaan naar het optreden en de kenmerken van spiral density waves in de accretieschijven van een specifiek type sterren, Cataclysmic Variables genaamd. Ruiz-Carmona ontdekte dat spiraalvormige golven niet vaak worden waargenomen en toonde daarmee aan dat schijven een vele complexere structuur hebben dan theoretisch was voorspeld. Deze bevindingen bieden het observationele bewijs dat door de komende generatie van theoretische modellen van accretieschijven moet worden uitgelegd.

Roque Ruiz-Carmona is in 1984 in Arjonilla (Spanje) geboren. Hij volgde zijn bachelor en master in de natuur- en sterrenkunde aan de Complutense Universiteit van Madrid, in combinatie met een aantal onderzoeksprojecten aan deze universiteit en het European Space Astronomy Centre (ESA). Na het voltooien van zijn promotietraject aan de Radboud Universiteit bekleedt hij nu een postdocpositie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Israël.

Bron: Radboud Universiteit