Spectral and timing properties of neutron-star low-mass X-ray binaries - Promotie Ming Lyu (RuG)

Op 27 juni promoveerde Ming Lyu op zijn onderzoek naar röntgendubbelsterren. Röntgendubbelstersystemen bestaan uit een centraal compact object (een witte dwerg, een zwart gat of een neutronenster) en een begeleidende ster (een normale ster). Het compacte object en de begeleidende ster draaien rondom een gemeenschappelijk zwaartepunt. Onder bepaalde omstandigheden kan materie van de begeleidende ster op het compacte object vallen. Dit proces wordt accretie genoemd. Accretie levert tenminste één orde van grote meer energie op dan nucleaire reacties in normale sterren.

Tijdens zijn promotieonderzoek heeft Ming Lyu lagemassa-röntgendubbelstersystemen geanalyseerd met behulp van data van meerdere röntgentelescopen. Hij heeft ontdekt dat de relaties tussen de flux van verschillende stralingscomponenten in het dubbelsysteem 4U 1636-53 gecompliceerder zijn dan wordt voorspeld door het eenvoudige reflectiemodel. Dit kan worden veroorzaakt door veranderingen in de ionisatietoestand van de accretieschijf of door effecten die het licht verbuigen in het systeem. Bovendien laat de timingsanalyse van de quasi-periodische oscillatie (QPO) zien dat dit type signaal waarschijnlijk afkomstig is van de evenaar van de neutronenster en dat er mogelijk een verband bestaat tussen de QPOs en heliumrijke röntgenuitbarstingen.

Ming Lyu verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut, met een beurs van de China Scholarship Council. Hij is inmiddels aangesteld als staflid bij de Xiangtan University (China).


Promotor: prof. dr. R.M. (Mariano) Mendez
Proefschrift