SEAGLE - Simulating EAGle LEnses (promotie Sampath Mukherjee, RUG)

Op 11 januari promoveerde Sampath Mukherjee aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar de ontwikkeling van vroege sterrenstelsels met behulp van zwaartekrachtlenzen.

Zwaartekrachtlenzen bestaan uit zeer massieve objecten die het licht afbuigen. Hierdoor kunnen ze, net als een telescooplens, licht van veraf bundelen. Licht uit verre uithoeken van het heelal dat te zwak is om vanaf de aarde te zien kan op die manier toch zichtbaar worden. Sterke zwaartekrachtslezen zijn goede werktuigen om de massa-structuur en evolutie van 'early-type' sterrenstelsels (ETS) te bestuderen. In zijn proefschrift introduceert Sampath Mukherjee de SEAGLE (i.e Simuleren van EAGLE Lenzen) pijplijn, die de studie van de vorming van sterrenstelsels met behulp van sterke zwaartekrachtslenzen beschrijft, waarbij hij gebruikmaakt van hoge-resolutie hydrodynamische simulaties: het 'Evolution, and Assembly of GaLaxies and their Environments' (EAGLE) project.

Mukherjee heeft aangetoond dat modellen van de vorming van sterrenstelsels met te zwakke of te sterke stellaire en/of AGN feedback (van actieve galactische kernen), de distributie van geobserveerde massa-dichtsheids hellingen niet goed kunnen verklaren. Aan de andere kant, modellen met constante stellaire feedback, of AGN feedback met een hogere werkcyclus maar mildere temperatuur verhoging van omgeving gas produceren sterke lenzen met vrijwel isotherme totale massa dichtheid-hellingen.

Als eerste heeft hij een groot verschil ontdekt tussen simulaties en observaties van sterke zwaartekrachtslenzen in hun geprojecteerde donkere materie fractie binnen de halve effectieve radius. Dit verschil verdwijnt echter als een variabele 'bottom heavy' stellaire initiële massafunctie (IMF) wordt gebruikt in de simulaties. Dit kan ook een indicatie zijn van tot nu toe onontdekte afhankelijkheid van de eigenschappen van ETS op stellaire en AGN feedback en de aangenomen IMF. In zijn proefschrift heeft Mukherjee sommige van de grote open vragen onderzocht gerelateerd aan het ontstaan van sterrenstelsels via sterke lenzen en heb een paar nieuwe aan-het-denken-zettende vragen opgesteld.

Het promotieonderzoek van Sampath Mukherjee vond plaats bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut, met financiering via NWO. Hij werkt nu als postdoc aan de universiteit van Luik.

SEAGLE - Simulating EAGle LEnses
Deciphering galaxy formation via strong lens simulations
Promotie:          Dhr. S. (Sampath) Mukherjee
Promotors:       prof. dr. L.V.E. (Léon) Koopmans, J. Schaye
Copromotor:     R.B. Metcalf
Proefschrift: http://hdl.handle.net/11370/ce7f2c6d-76c3-48db-a53f-37418a83c974
Bron: RUG