Recent star formation in cluster early-type galaxies

Een opname door de hubble-telescoop. De cijfers geven 28 van de 506 ontdekte jonge sterrenstelsels aan. Deze zijn twaalf en een half miljard lichtjaar van de aarde verwijderd.
Foto: sterrewacht leiden Foto: Sterrewacht leiden
Een opname door de hubble-telescoop. De cijfers geven 28 van de 506 ontdekte jonge sterrenstelsels aan. Deze zijn twaalf en een half miljard lichtjaar van de aarde verwijderd. Foto: sterrewacht leiden Foto: Sterrewacht leiden

Koshy George is op 29 april gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek naar de vorming van sterren in sterrenstelsels gedurende de afgelopen zeven miljard jaar. Hij heeft in zijn onderzoek gebruik gemaakt van waarnemingen van vier clusters van sterrenstelsels.

Astronomen vermoeden dat de sterrenstelsels die voornamelijk bestaan uit oude sterren zijn gevormd toen het heelal nog niet eens de helft van haar huidige leeftijd had bereikt, en niet meer evolueren. Maar volgens onze huidige kennis blijven nieuwe sterren vormen tot de dag van vandaag. Waarnemingen laten zien dat de opgetelde massa van alle sterren in dit soort sterrenstelsels in de laatste acht miljard jaar is toegenomen. George heeft deze paradox onderzocht.

George onderzocht naar bewijs voor recente stervorming in sterrenstelsels die voornamelijk uit oude sterren bestaan. Dit bewijs werd gevonden voor sterrenstelsels van alle onderzochte leeftijden. De beschrijving van het ontstaan en de evolutie van deze sterrenstelsels blijkt dus niet sluitend.

Maandag 29 april 2013
Kapteyn Astronomisch Instituut, Rijksuniversiteit Groningen
Promotor: prof. dr. S.C. Trager