On the linear and non-linear cosmological evolution of dust density perturbations with MOND

Op 24 januari 2011 promoveerde Claudio Llinares aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek naar het MOdified Newtonian Dynamics (MOND) model.

Het MOdified Newtonian Dynamics (MOND) model heeft aangetoond dat het op de schaal van sterrenstelsels een serieuze concurrent is van het standaard ΛCDM kosmologische paradigma. De situatie op kosmologische schaal is nog steeds niet zo duidelijk. Het belangrijkste doel van het proefschrift van Claudio Llinares is om te testen of MOND het succes van het standaard model kan reproduceren in de context van de post-recombinatie evolutie, in het bijzonder in het non-lineaire regime.

De analyse is in vele aspecten verfijnd vergeleken met bestaande, zeer schaarse, studies in de literatuur. Drie verschillende conservatieve versies van de MOND theorie worden beschouwd. Specifieke aandacht is besteed aan het genereren van de initiële condities voor de non-lineaire simulaties. Met betrekking tot lineaire kosmologische evolutie wordt er een methode voorgesteld die een bepaalde categorie van gegeneraliseerde groei-vergelijkingen kan oplossen. De methode is onafhankelijk van de specifieke symmetrie en houdt rekening met externe en gekromde veld-effecten als ook de koppeling tussen verschillende staten.

Maandag 24 januari 2011, 11.00 uur
Rijksuniversiteit Groningen
Academiegebouw
Broerstraat 5, Groningen
Promotor: R.H. Sanders