Lifting the veil on black holes (promotie Sara Issaoun, RU)

Lifting the veil on black holes (promotie Sara Issaoun, RU)

Op vrijdagmiddag hoopt Sara Issaoun te promoveren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar proefschrift is getiteld "Lifting the veil on black holes: high-resolution imaging of black hole inner accretion flows". Haar promotor is Heino Falcke. Issaoun was betrokken bij het team dat de eerste foto van een zwart gat maakte.

Superzware zwarte gaten genereren de hoogste energieprocessen in het waarneembare heelal en stoten met bijna-relativistische snelheden plasmastralen uit die de omgeving van melkwegstelsels op grote schaal beïnvloeden. Deze objecten lijken een symbiotische relatie te hebben met hun gaststelsels, maar blijven gehuld in mysterie. Om de fundamentele eigenschappen van zwarte gaten en hun accretie- en emissiemechanismen te begrijpen, moet men de objecten over het gehele elektromagnetische spectrum kunnen bekijken. Sagittarius A* (Sgr A*) en M87*, de superzware gaten in het centrum van ons eigen melkwegstelsel en het M87-melkwegstelsel, zijn de meest veelbelovende doelen voor studies van dynamische processen in extreme zwaartekracht over het gehele elektromagnetische spectrum.

Het proefschrift van Issaoun maakt integraal deel uit van de kernwetenschap van de Event Horizon Telescope en maakt gebruik van wereldwijde interferometrische telescoopnetwerken met zeer lange basislijn bij golflengten van 1 en 3 mm om accretie en emissie te bestuderen via directe beeldvorming van zwarte gaten.
Biografie

Sara Issaoun (1994) behaalde in 2015 een Bachelor of Science in Natuurkunde aan de Universiteit van McGill, en in 2017 een Master of Science in Astrofysica aan de Radboud Universiteit. Ze rondt nu haar promotie in Astrofysica af onder begeleiding van Prof. Heino Falcke. Na haar verdediging start ze als NASA Einstein Fellow aan het Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian. Met het Event Horizon Telescope team kreeg ze de 2020 Breakthrough Prize in Physics (Doorbraakprijs in Natuurkunde) en de 2020 Albert Einsteinmedaille, naast vele eerbewijzen. Voor haar persoonlijk onderzoek werd ze met name onderscheiden met het Christine Mohrmann stipendium 2019 en de L'Oreal-UNESCO Nederland Aanstormend Talentprijs 2021.

Bron: Radboud Universiteit